Hugo de Jonge en OMT kunnen nog meer vertellen, GGD's vaccineren ex-coronapatiënten twee keer

Demissionair minister Hugo de Jonge liet tijdens de laatste twee persconferenties weten dat ex-coronapatiënten slechts één keer een coronavaccin hoeven om volledig beschermd te zijn. In de praktijk blijkt dat de GGD's hun eigen lijn trekken.

Maartje, die werkzaam is in de zorg, maar op het moment dat ze werd opgeroepen voor een vaccinatie besmet bleek met Covid-19, maakte woensdag een afspraak om ingeënt te worden. Tot haar verbazing kreeg ze twee data door; ééntje voor de eerste vaccinatie en ééntje voor de tweede vaccinatie. Op haar vraag waarom ze niet één vaccinatie kreeg, antwoordde de medewerker van de GGD dat iedereen, ongeacht of diegene wel of niet besmet is geweest, twee prikken moet.

Navraag bij Maartjes collega's, waarvan ook een aantal besmet is geweest, leert dat ook die twee 'prikafspraken' hebben staan.

De medewerker van de GGD kon hierover geen medisch afvies geven. Maartje liet het er niet bij zitten en belde vervolgens het RIVM. Die gaf aan dat alleen in een aantal andere landen één prik voor ex-coronapatiënten volstaat en dat dit in Nederland nog verder moet worden onderzocht. 

Demissionair minister Hugo de Jonge liet weten dat ex-coronapatiënten, die recent - niet langer dan een half jaar geleden - besmet waren genoeg antilichamen hebben om na één prik beschermd te zijn tegen het virus. Dit op advies van de Gezondheidsraad.

Wel liet De Jonge weten dat het lastig is om iedereen die recent besmet is geweest en die dus in aanmerking komen voor één prik te vinden. Mensen die getest zijn, zijn uiteraard wel geregistreerd, maar ook velen zijn besmet geweest, zonder dat ze klachten hadden.

Op dit moment zijn er meer dan twee miljoen mensen ingeënt met een coronavaccin. Hoeveel van die personen recent besmet zijn geweest is niet bekend.