Portret van Groningen met zanger Bart Schwertmann

Portret van Groningen is een Facebook- en Instagramproject van ondernemer en fotograaf Albert-Jan de Boer. Hij maakt portretten van mensen die wonen, werken, leven en/of geboren zijn in de provincie Groningen. Dit keer zette hij zanger Bart Schwertmann uit Finsterwolde op de foto. De kiekjes werden gemaakt in de oude Phaff-fabriek naast De Tramwerkplaats in Groningen.

Eerder portretteerde De Boer onder meer 'oer-Sodommer' Koos van Dijk, de oud-manager van Herman Brood en het duo Rob en Ferdi Bolland, die elkaar voor deze gelegenheid voor het eerst in twintig jaar weer terugzagen.

Bart Schwertmann (1970) is geboren en getogen in Finsterwolde, waar hij nu ng altijd woont. Hij begon zijn muzikale carriere in de band Galaxy, opgericht eind jaren 80 en gestopt in 1997. Deze periode heeft hem gevormd tot zanger. In 2000 wint Bart de Soundmixshow van Henny Huisman. Dit doet hij met een vertolking van Jesus Christ Superstar-song Ghetsemane.

Op dit moment is hij lead singer van de legendarische nederlandse band Kayak, die haar grootste hit scoorde met het nummet Ruthless Queen in 1979, vijf jaar nadat de band werd opgericht door onder meer Ton Scherpenzeel die nog steeds betrokken is bij Kayak. 

Inmiddels is het 17e album, dat als titel Seventeen meekreeg, uitgekomen. De opvolger 'Out in this world'komt op 7 mei uit. Bart komt dit jaar ook nog met een soloalbum op de proppen.

Portret van Groningen is te volgen via instagram @portret_van_groningen en via de Facebookpagina: Portret van Groningen: https://www.facebook.com/Portret-van-Groningen-436363680451912.