Het betere hang- en sluitwerk is in de aanbieding, doe er uw voordeel mee (column)

Premier Mark Rutte benadrukte een paar weken geleden dat het onderwijs open moet blijven, maar dat 'opties van aanscherping op tafel liggen als de cijfers onverhoopt weer door het dak gaan'. Met andere woorden: Nog strengere beperkende maatregelen liggen op de loer. En dat die er binnenkort komen mag duidelijk zijn.

Het aantal Nederlandse Covid-patiënten dat in het ziekenhuis ligt stijgt de laatste tijd namelijk fors en ook belanden er meer Covid-patiënten op de IC's. Bovendien rijst het aantal positief geteste personen de pan uit.

Daar was door het demissionair kabinet, ingefluisterd door het Outbreak Management Team (OMT), rekening mee gehouden. Toch is ervoor gekozen tieners en kinderen weer naar school te laten gaan. 'Iets meer risico nemen, beperkt en weloverwogen' heet zoiets in Haags jargon. En daar is natuurlijk iets voor te zeggen. Kinderen zijn leuk, maar om dat kwijlende en jengelende tuig 24 uren per dag in je omgeving te hebben gaat wel erg ver. Er zijn grenzen.

De gevolgen laten zich echter duidelijk zien. Niet de studenten - een gemakkelijk doelwit - zijn de boosdoeners van de stijgingen, maar juist de jonge medemens tot en met 9 jaar. Zij besmetten vervolgens hun ouders, de groep van 30 tot en met 39 jaar. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het percentage positief getesten en ziekenhuisopnames in laatstgenoemde categorie stijgt. 

Positief punt is dat het aantal besmettingen bij personen van 40 tot en met 49 jaar stabiel is en bij personen van 50 jaar en ouder zelfs afneemt, terwijl er nota bene veel meer wordt getest.

Is het in dit licht bezien erg dat de besmettingen en de ziekenhuisopnames stijgen? Op zich niet. Het aantal ouderen dat overlijdt aan de gevolgen van Covid-19 daalt immers. Sterker nog het aantal sterfgevallen in de laatste vier weken ligt onder het gemiddelde wat normaliter rond deze tijd verwacht mag worden, zo stelt het CBS.

Het is dus alleen zaak om bij kinderen onder de tien jaar uit de buurt te blijven om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Gelukkig beschikken veel huizen over een schuur. En laat nou net het betere hang- en sluitwerk bij de Gamma en Karwei in de aanbieding zijn. Doe er uw voordeel mee.

Arjan Brondijk