Koeiendans in Onstwedde (Familie Luring: 'De koeien zijn weer vrij, nu de mensen nog')

De koeien van Bio-Boerderij Landleven in Onstwedde konden hun geluk niet op. Ze mochten op maandag 29 maart weer de groene wei in. "De koeien zijn weer vrij, nu de mensen nog", aldus de familie Luring.

De koepelstal van het biologisch melkveebedrijf stroomde leeg en de wei was het grote, groene toneel voor de 'feestbeesten'. Helaas kon er, evenals vorig jaar, geen publiek uitgenodigd worden voor dit jaarlijks festijn.

Graskaas

Net als de koeien is kaasmaakster Marijke van de Bio-boerderij ook blij: “Van de weidemelk van de komende weken ga ik weer smaakvolle graskaas maken voor onze Erfwinkel. Graskaas is populair, omdat het door de vetzuren uit het gras extra zacht en smaakvol is. Elk jaar is er veel vraag naar.”

Maximaal weiden

Op Bio-boerderij Landleven weiden de koeien maximaal. “Zodra het gras weer gaat groeien en de weide begaanbaar is, laten we de koeien grazen”, vertelt boer Harry Luring. We hadden ze vanaf 26 februari al buiten lopen, maar door de grote hoeveelheid neerslag werd de wei te nat. Ze zouden de grasmat vertrappen en dus hebben we ze na twee weken weer op stal gehaald. Nu de omstandigheden verbeterd zijn, kunnen we hen geen groter plezier doen dan ze weer uit te laten.” Na vrolijk geloei en mooie sprongen gingen de koppen naar de grond en begon het grazen.

Niets boven vers

“Er gaat niets boven vers voer”, vervolgt Luring, “dat gaan we straks weer merken bij het melken. De koeien halen bovendien nu zèlf hun voer op en brengen hun mest en urine zelf op het land. Dat bespaart ons werk en brandstofkosten. De kringloop van mineralen komt weer op gang.” Op de Bio-boerderij groeit alles op natuurlijke wijze, zonder kunstmest en chemische onkruidbestrijdingsmiddelen. De familie Luring boert al 10 jaar op deze biologische manier met de koeien en is er erg tevreden over. “Het geeft voldoening om mooie, gezonde producten te maken, waar onze klanten van mee kunnen genieten.”