Ernst Kuipers hekelt coronabeleid regering: 'Geef risicogroepen eerste prik'

Ernst Kuipers hekelt in zijn wekelijke persconferentie wederom het coronabeleid van de regering. De voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) pleit er nogmaals voor om ouderen en risicogroepen zo snel mogelijk hun eerste coronavaccin toe te dienen.

De mening van Kuipers staat haaks op het advies van het RIVM, dat het kabinet adviseert. Kuipers wijst onder meer naar de situatie in het Verenigd Koninkrijk dat - vanwege de vele coronabesmettingen - besloot ouderen en mensen die tot de risicogroepen behoren zo snel mogelijk een eerste vaccinatie te geven, en pas na een paar maanden de tweede prik.

De resultaten zijn verbluffend. In het Verenigd Koninkrijk kregen bijna 30 miljoen Britten één prik en slechts twee miljoen een tweede. Het aantal nieuwe coronapatiënten in de ziekenhuizen in het Verenigd Koninkrijk kelderde met bijna negentig procent. Ook vielen er zeer weinig coronadoden te betreuren.

Tot nu toe zijn in Nederland 2,3 miljoen Nederlanders - onder wie veel vitale jongeren die in de zorg werkzaam zijn en huisartsen - gevaccineerd. Daarvan heeft ruim 700.000 mensen haar tweede vaccinatie gekregen. Daarnaast liggen er nog honderdduizenden vaccins 'op de plank'.