Regionale versoepelingen? Waarschijnlijk ook dit keer niet - analyse

Na de eerste coronagolf maart/april vorig jaar werd geopperd om te kijken naar regionale versoepelingen. Hiervoor is destijds niet gekozen met als reden dat het virus niet bij de provinciegrenzen stopt. In een aantal andere Europese (vakantie)landen gebeurde dit echter wel. De geschiedenis lijkt zich nu te herhalen.

Op de Balearen bijvoorbeeld (met de populaire vakantiebestemmingen Ibiza, Mallorca, Menorca) is het sein op groen gezet door de Spaanse overheid, vanwege het lage aantal coronabesmettingen op deze eilandengroep. Dit zorgt met name in Duitsland voor veel onvrede. Duitsers kunnen in eigen land geen toeristische overnachtingen in bijvoorbeeld hotels boeken, maar omdat Mallorca - dat nu dus niet meer als risicogebied geldt - kunnen ze wel op vakantie. Ook hoeven de vakantiegangers bij terugkomst niet in quarantaine. 

Reisorganisaties haken hier gretig op in. In hoofdstad Palma de Mallorca arriveerden zondag maar liefst 60 vliegtuigen uit Duitsland. Daagse erna stond de teller op 70 vliegtuigen. Saillant detail: Spanjaarden zelf mogen vanwege het strenge coronabeleid hun regio’s niet verlaten.

Ook in delen van bijvoorbeeld Italië en Griekenland (onder meer de Griekse eilanden) gelden minder strenge regels (commercieel belang?) dan in de rest van die landen.

In Nederland is dit evenweel niet het geval. De avondklok, inperking van bezoeken en dergelijke gelden overal, ongeacht de besmettingsgraad. Vorig jaar was dit ook al het geval. Het veilige Noorden had, net als de rest van het land, te maken met de landelijke coronaregels, terwijl in Groningen, Friesland en Drenthe amper besmettingen waren.

Relatief veilig

Nu gebeurt dit weer. Het Noorden geldt, samen met Zeeland, als relatief veilig, terwijl ook het Noorden zich moet houden aan de landelijke coronaregels. Ter illustratie: Van de 6718 mensen die het afgelopen etmaal positief werden getest, waren er 'maar' 127 Groningers. In de gemeente Oldambt werd zelfs geen enkel persoon positief getest. De meeste besmettingen in de afgelopen 24 uren waren in Zuid-Holland (1608), Noord-Holland (1200) en Noord-Brabant (1066).

In de (Zuid-)oost-Groninger gemeenten nam het aantal coronabesmettingen in de afgelopen zeven dagen af. De gemeente Oldambt noteerde 88 besmettingen in 7 dagen, Pekela 44, Westerwolde 68, Veendam 72 en Stadskanaal 67. Er waren in die periode slechts 2 zeiekenhuisopnames (een inwoner van Veendam en een inwoner van Stadskanaal) en geen 'corona-doden'. 

Aangenomen mag worden dat het aantal besmettingen verder zal dalen in genoemde regio, waar relatief veel oudere mensen wonen. Een groep die binnenkort gevaccineerd is, en dus niet meer besmet kan worden.

Waarschijnlijk zal binnenkort weer - net als vorig jaar - gekeken worden naar regionale versoepelingen, maar de kans dat dit gebeurt is klein. Gedeelde smart is immers halve smart. Daarom ook in het Noorden vóór tien uur 's avonds binnen, slechts één persoon op bezoek, geen terrassen, geen non-food op de markten en geen evenementen vóór 1 juni. 

Maar wel hordes gezinnen van buiten het Noorden op de Groninger campings, in de Groninger hotels en in Groninger B&B's. Uiteraard dit geheel terzijde.

Arjan Brondijk