Iets minder dan de helft van alle Nederlanders die op vakantie gaan kiest voor eigen land

Uit de nieuwste peiling van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) blijkt dat 45 procent van alle Nederlanders die dit jaar op vakantie gaat kiest voor een verblijf in eigen land. Op dit moment heeft 20 procent al een vakantie in eigen land geboekt deze zomer.

Zeventig procent van de ondervraagden stelt dat men wel weg wil deze zomer, want de behoefte om dit jaar op vakantie te gaan blijft onverminderd groot. Ook komend paasweekend en in de meivakantie hebben veel Nederlanders een huisje of iets dergelijks geboekt in eigen land. Normaliter zitten de vakantiehuisjes vol met duitsers en Belgen, nu met Nederlanders, die overigens minder geld uitgeven als onze zuider- en oosterburen. Ook komt er minder geld binnen daar bepaalde faciliteiten en horeca gesloten zijn.

Onzekerheid

Nederlanders kiezen minder vaak voor een buitenlandse vakantie vanwege de onzekerheid rond corona in het land waar men naar toe zou willen gaan. Vaccinaties spelen eveneens een steeds grotere rol in het 'vakantiegedrag', waar het gaat om vakanties over de landsgrenzen. Meer dan de helft van de mensen geeft aan pas weer naar een ander land te gaan wanneer ze gevaccineerd zijn, stelt het NBTC.

Coronapaspoort

Zoals bekend werkt het Europese Commissie aan een coronapaspoort. Een dergelijk paspoort, waarin komt te staan dat men gevaccineerd is, moet de reiswereld weer op gang helpen. 

Buitenlandse reis boeken kan veilig

Om reizigers over de streep te trekken is de ‘Just book it-campagne' gelanceerd, die er op gericht is om twijfel weg te nemen om nu alvast een vakantie voor de zomer te boeken. Een reis naar het buitenland boeken kan volgens ANVR veilig. Als een reis geannuleerd moet worden, krijgt de klant nu wel direct zijn geld terug (in plaats van een voucher), aldus de reisbracheorganisatie.