'Gevaccineerde mensen kunnen Covid-19 toch niet verspreiden'

Veel zorgpersoneel en een zeer klein deel van de oudere en zwakkere mensen in Nederland is op dit moment met een coronavaccin gevaccineerd. Het RIVM ging er vanuit dat gevaccineerden desondanks besmettelijk waren. Voor hen gelden dan ook de opgelegde coronaregels (afstand houden/bezoekbeperkingen). Uit een Amerikaanse studie blijkt nu dat mensen die gevaccineerd zijn anderen niet kunnen besmetten.

Een studie van het Amerikaanse Centers of Disease Control and Prevention laat nu zien dat inenting met de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna, verspreiding van het coronavirus grotendeels voorkomt. Na de eerste prik daalde de besmettingskans binnen twee weken met 80 procent, na de vereiste tweede prik zelfs met 90 procent, afneemt, zo melden onder meer het AD en het Parool.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 3.950 gezondheidswerkers, hulpverleners en anderen werknemers die beroepshalve een hoge kans lopen op besmetting met het coronavirus. Tussen half december en half maart leverden zij wekelijks een neus-swab in voor een PCR-test, of ze nu coronasymptomen vertoonden of niet.  

Met deze uitkomst kan de overheid jongeren straks beter motiveren om zich te laten vaccineren, laat immunoloog Rijkers, die tevens hoogleraar biomedische wetenschappen is aan het Roosevelt University College in Middelburg, aan het AD weten.

Zo snel mogelijk de eerste prik

Diverse deskundigen, onder wie Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) en epidemioloog Jaap Goudsmit, hoofd van het Human Vaccines Project aan de universiteit van Harvard, pleiten ervoor mensen van 60-plussers en mensen met een zwakke gezondheid zo snel mogelijk hun eerst prik te geven en vervolgens pas vele weken later de tweede.

Minister Hugo de Jonge wil hier echter niet naar toe, terwijl de Amerikaanse studie dus aantoont dat mensen die een eerste vaccinatie hebben gehad amper besmetttelijk zijn.