Huisartsen in provincie Groningen kunnen starten met vaccineren. 'We krijgen zelfs meer vaccins dan we in eerste instantie dachten'

Huisartsen in de provincie Groningen kunnen sinds donderdag AstraZeneca-vaccins bestellen. De verwachting is dat de huisartsen zaterdag 10 april starten met vaccineren.

De Groninger huisartsen streven ernaar al hun patiënten binnen twee weken na levering van de vaccins te vaccineren. In de eigen praktijk of in bijvoorbeeld een sporthal of andere vaccinatielocatie.

‘We krijgen zelfs meer vaccins dan we in eerste instantie dachten en ook meer dan andere delen van Nederland tot nu toe kregen’, lichten huisarts Raju Peters uit Scheemda, lid van het crisisteam huisartsenzorg, en Trudy Oldenhuis, bestuurslid huisartsenkring Groningen, in een persbericht toe.

Door dit hogere aantal kunnen meer mensen gevaccineerd worden. Tot de doelgroep behoren mensen van 60 tot 64 jaar, mensen met het syndroom van Down en mensen met ernstig overgewicht (BMI hoger dan 40).

Hoge vaccinatiebereidheid

Peters: ‘We staan voor een grote uitdaging en moeten strak plannen omdat het vaccineren gebeurt naast het gewone werk. Daarom krijgen onze patiënten een uitnodiging voor een bepaalde dag en tijd.’

De Groninger huisartsen verwachten evenwel dat de vaccinatiebereidheid heel hoog is. ‘We verwachten dat verreweg de meeste mensen zo blij zijn dat ze aan de beurt zijn, dat dit geen probleem zal vormen’, stelt Peters.