Waterbei Winschoten in de steigers (Organisatie zet schouders eronder om festival door te laten gaan)

Het straattheaterfestival Waterbei in Winschoten, dat gepland staat voor vrijdag 27 en zaterdag 28 augustus, wordt als vanouds. Dat is althans de insteek van de organisatie. "We hebben als bestuur in januari de koppen bij elkaar gestoken en iedere aanwezige op de man af gevraagd: Wat doen we? Daaruit kwam naar voren dat de insteek is: We gaan er keihard in", zegt woordvoerder Reinder Klein.

Voor zogenoemde vergunningsplichtige evenementen geldt momenteel een verbod tot 1 juni. Om organisatoren tegemoet te komen, werd onlangs bekend dat 80 procent gedekt door de overheid. Daarnaast krijgen zij een lening voor de overige 20 procent van de kosten, als het evenement toch niet door kan gaan vanwege corona.

Nog vóór die regeling bekend werd gemaakt, ging de organisatie van Waterbei dus al 'plankgas' naar de eindstreep eind augustus. De achterliggende gedachte was en is dat 'zoiets unieks voor de regio hoe dan ook door moet gaan', aldus Klein. "De mensen zijn er ook aan toe. Met dat oeverloos thuiszitten kom je geen steek verder. Bovendien komen de berichten over corona bij de meeste mensen de keel uit. Wij willen dat negativisme omzetten in positiviteit. Men moet weer iets hebben om naar uit te kijken."

De organisatie van Waterbei Winschoten krijgt daarbij steun van de gemeente Oldambt. "We hebben intensief overleg en ook de gemeente vindt dat we er voor moeten gaan."

Aantal opties

Geen gebrek aan spirit dus bij de organisatie, maar in de praktijk is een evenement op poten zetten in deze onzekere tijd geen sinecure. "Klopt", gaat Klein verder, "het is improviseren en reageren op de actuele ontwikkelingen rond het virus. Normaliter weet je wanneer iets plaats moet vinden en leg je de artiesten definitief vast voor genoemde data. Nu hebben we een groot aantal opties lopen. Met name voor buitenlandse acts."

Klein verwacht dat in juni/juli een groot deel van het programma definitief bekend is

Klein verwacht dat in juni/juli een groot deel van het programma definitief bekend is. "Dat moet ook wel, want van artiestenbureaus krijgen we nu al mailtjes dat er op genoemde data meerdere festival-organisatoren belangstelling hebben om een bepaalde act vast te leggen. Binnenkort zullen er dus knopen doorgehakt moeten worden."

En verder: "Ik denk ook wel dat er over een paar maanden meer duidelijkheid is, en dat er - naarmate er meer mensen gevaccineerd zijn en de besmettingen teruglopen - ook meer mogelijk is."

Op dit moment is alleen een aantal binnenlandse act definitief vastgelegd, onder wie de semi-akoekstische band Toosst.