Wim Romijn - Slipjacht

Kunstschilder, illustrator en auteur Wim Romijn uit Vriescheloo plaatst de komende weken tekeningen of schilderijen op de website van het Streekblad. Woensdag wordt de tekening of het schilderij in de papieren krant afgedrukt. Woensdag wordt de tekening of het schilderij in de papieren krant afgedrukt. Romijn noemt de rubriek 'Dieren gedragen zich als mensen'. Vandaag de elfde: Slipjacht.

Ieder jaar brengt een chique gezelschap een bezoek aan het dijkdorpje. Op het Marktplein, de ontmoetingsplaats en het vertrekpunt voor een jacht te paard waarbij een kunstmatig spoor over uiterwaarden wordt gevolgd, ontmoeten twee werelden elkaar.

Het rode clubje met hun schaar van relaties is mondain – enkele leden  hautain – en welbespraakt in een onberispelijk ABN of hooguit met een lichte Gooise Rrr; het laat zich graag horen.

Het kijkvolk is minder spraakzaam;  het vergaapt zich aan zulke uitbundigheid en luxe, aanschouwt het pimpelen en het opsteken van een havanna en denkt er het zijne fijn. Hoe indrukwekkend het schouwspel met prachtige paarden en foxhounds ook is, de meeste dorpelingen willen niet deel uitmaken van de verwelkoming en blijven thuis, uit principe.