RIVM: Heeft u in het afgelopen half jaar corona gehad, dan is één vaccinatie voldoende

Nederlanders die in het afgelopen half jaar positief zijn getest op Covid-19, kunnen vanaf vrijdag bij het maken van een vaccinatieafspraak laten weten dat zij maar één vaccindosis nodig hebben. Dat meldt het RIVM.

Experts hebben geoordeeld dat de na een besmetting opgebouwde immuniteit, in combinatie met een enkele vaccindosis, voldoende bescherming biedt tegen Covid-19.

Nederlanders die in het afgelopen half jaar een positieve testuitslag hebben gehad én al één vaccinatieafspraak achter de rug hebben, worden gevraagd om de tweede afspraak zelf af te zeggen. Als de besmetting na de eerste vaccinatie plaatsvond, krijgt diegene alsnog een tweede prik.

Voor kwetsbare mensen, zoals mensen van wie het immuunsysteem is aangetast, geldt het advies niet. Zij moeten na een recente besmetting alsnog twee prikken ontvangen om volledig beschermd te zijn tegen Covid-19. Ook Nederlanders die langer dan zes maanden geleden positief getest zijn, moeten het reguliere schema van twee prikafspraken volgen.

Er hoeft geen bewijs van een recente positieve testuitslag overhandigd te worden.