Ron Haans: 'Sportcentra zijn niet het probleem, maar juist een deel van de oplossing'

Uit diverse onderzoeken blijkt dat gezond(er) leven en dus meer bewegen de weerstand verhoogt. In het laatste (corona)jaar kan er echter maar mondjesmaat worden gesport, zeker nu de sportscholen hun poorten nog altijd dicht moeten houden. Om de leden tegemoet te komen, heeft Ron Haans van de gelijknamige fitnesscentra, mogelijkheden gecreëerd om buiten te sporten.

De bijna immer opgetogen Haans heeft achter zijn zaak in Winschoten een tent neergezet met fitnessapparatuur. Daarnaast kan onder een soortement overdekte loods worden getraind. Spinnen, cardio, stoeien met gewichten, dat werk. Haans houdt de moed erin, maar ongeloof overheerst. Nippend aan een kopje koffie sijpelt ergenis over het zwalkende coronableid door. 

Het is ook een triest beeld. De sportschool blinkt, de apparatuur glimt, maar in ruimte van maar liefst zevenduizend vierkante meter (!) is verder niemand aanwezig. "Onderzoeken wijzen uit dat de fitnessbrache een cruciale rol speelt bij het gezond houden van de samenleving. De overheid ziet ons echter als het probleem, in plaats van een deel van de oplossing. Waarom is mij een raadsel."

Proef

En verder: "Er is onder meer een proef geweest met een vol sportcentrum. Van de honderden sporters bleek er achteraf slechts eentje besmet met Covid-19. Dat kan altijd. Je kunt ook mensen hebben die iets anders onder de leden hebben, een griep bijvoorbeeld. Begrijp me niet verkeerd, ik ontken het coronavirus niet, integendeel. Ik weet dat het er is, maar de manier waarop er nu tegenaan wordt gekeken is mijns inziens niet juist."

Haans wijst onder meer naar de berichtgeving in de media. "Waarom steeds inwrijven dat er in een etmaal 15 mensen gestorven zijn aan Covid-19? Per dag sterven er in Nederland in 24 uur tijd ongeveer 400 personen. Er wordt toch ook niet vermeld dat er die dag 65 mensen aan kanker zijn gestorven. Waarom zoveel angst zaaien? Ik begrijp dat niet."

In de periodes dat er wel mocht worden gesport was, zo stelt Haans, alles piekfijn geregeld. Met inachtneming van de RIVM-regels, het gebruik van desinfectiemiddelen en dergelijke kon er veilig worden gesport. "Sportschoolhouders zijn prima in staat hun zaak op een verantwoordelijke manier draaiende te houden. De begeleiders zijn gekwalificeerd en het is veilig. Ik zie het probleem niet."

Haans verwacht dat de komende maanden cruciaal zijn voor sportcentra. Blijven ze op termijn open, of beter gezegd: kunnen ze op termijn open blijven, of moeten ze noodgedwongen de handdoek in de ring gooien en hun zaak sluiten? 

Zelf ziet Haans dat sommige leden afhaken. Ze zijn het wachten beu. "Dat zie je ook bij collega-sportschoolouders, maar ooit komt de ommezwaai en dan moet je er klaar voor zijn. Ik ben ervan overtuigd dat de leden dan weer terugkomen."

Investeren

Als het demissionar kabinet groen licht geeft, is Haans er in ieder geval klaar voor. "Daarom blijf ik investeren en de sportcentra up-to-date houden. Ook zorg ik ervoor dat de personeelsleden in dienst blijven. Verder staan er diverse activiteiten op de rol, van wandelen, tot fietsen."

En, zoals in Winschoten, Assen, Groningen, Veendam, Bedum, buitensporten.