Update: Coronabeleid Duitsland verder aangescherpt - Vanaf dinsdag negatief testbewijs bij kort verblijf (en vooraf aanmelden)

Duitsland heeft het besloten dat de grenzen toch na Pasen op slot gaan voor Nederlanders. Dit betekent dat wie alleen kort de grens over gaat om te tanken, familie te bezoeken of een boodschapje wil doen al een negatief testbewijs nodig heeft. Dit negatief testbewijs mag niet ouder dan 48 uur zijn, zo stelt het Robert Koch Instituut (het Duitse RIVM).

Duitsland bestempelt Nederland met ingang van 6 april als hoogrisicogebied. Mensen die in Duitsland wonen en in Nederland werken (grenspendelaars) - of vice versa - moesten zich eveneens laten testen. voor hen geldt een negatief testbewijs 72 uur. Uitzonderingen gelden slechts voor kinderen tot 6 jaar; mensen die op doorreis zijn; voor hulpdiensten en voor medewerkers van transportbedrijven die niet langer dan 72 uur in Duitsland zijn. Die personen vallen niet onder de testplicht.

De Duitse politie heeft aangekondigd steekproefsgewijs te controleren.

Reizigers vanuit Nederland naar Duitsland moeten zich ook verplicht aanmelden bij het Robert Koch Institut; dit kan via einreiseanmeldung.de. Dit geldt niet voor doorreizigers, grenspendelaars en mensen die minder dan een dag de grens over zijn. 

Boodschappen doen en tanken kan eveneens zonder aanmelding, maar wie dit wil moet vanaf morgen dus wel een negatief testbewijs kunnen tonen.

Corona in Nedeland

Het aantal Nederlandse Covid-patiënten dat in het ziekenhuis ligt is 2375 (57 meer dan een dag eerder), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de IC's liggen nu 764 Covid-patiënten.

Landelijk kwamen er 5365 nieuwe besmettingen bij, zo meldt het RIVM. In de provincie Groningen werden 84 positieve coronatesten genoteerd in de afgelopen 24 uren. Dat zijn er 68 minder dan het gemiddelde over de voorgaande 7 dagen.

In de provincies Groningen en Drenthe zijn samen met Zeeland en Flevoland de minste coronabesmettingen. Verreweg de meeste besmettingen komen voor in Noord- en Zuid-Holland en Noord-Brabant.