Tweede deel van het boek 'Politiecommissaris Van den Hof en het Scholtenhuis' nu verkrijgbaar bij Bruna/Nieborg in Winschoten

Het tweede deel van 'Politiecommissaris Van den Hof en het Scholtenhuis', dat evenals het eerste deel in eigen beheer is uitgebracht en gedrukt bij Scholma in Bedum, is nu te koop bij Bruna/Nieborg in Winschoten. De boeken bevatten een schat aan nieuwe informatie over de Jodenjacht en de strijd tegen het verzet in het Oldambt. Auteur is Foppe Walters (66), die opgroeide in de Rozenstad.

Walters: "Ik schreef de boeken na een bijna drie jaar durende intensieve studie. De meeste informatie deed ik op in het Nationaal Archief in Den Haag, dat ik meer dan twee jaar elke dinsdag bezocht, in totaal zo'n 110 keer. Tientallen relevante dossiers werden door mij doorzocht."

Honderden hoofdstukjes voeren de lezer in chronologische volgorde langs tal van verwikkelingen waarin de Winschoter politiechef Van den Hof de hoofdpersoon is. "Omdat hij zeer nauw samenwerkte met de Sicherheitspolizei in het Scholtenhuis in de stad Groningen, heb ik ook veel geschreven over deze vestiging. Het Scholtenhuis had een weerzinwekkende reputatie omdat gevangenen er veelvuldig zwaar werden mishandeld. Van den Hof liep volledig aan de leiband van de uiterst intimiderende en gewelddadige Robert Lehnhoff."

Twee andere beruchte medewerkers van het Scholtenhuis (Harry Bouman en Evert Drost; laatstgenoemde had de bijnaam 'de Schrik van Zeist') vestigden zich in
het laatste jaar van de bezetting in Winschoten en ook met hen werkte Van den Hof zeer nauw samen.

Een kleine greep uit de onderwerpen

Een kleine greep uit de onderwerpen: collaboratie (maar ook verzet) door leden van het politiekorps van Winschoten; een plan tot liquidatie van Van den Hof; verzetsacties; de inzet van een uiterst sluwe infiltrant; mishandelingen in het Scholtenhuis; het optreden van de Weerafdeling van de NSB en de Landwacht; spionage; verraad en tal van huiszoekingen naar Joden en verzetsmensen (onder andere de pastorie van de heer en mevrouw Ader in Nieuw-Beerta). De meeste gebeurtenissen spelen zich af in Winschoten en omgeving, maar omdat Van den Hofs acties zich regelmatig uitstrekten tot Westerwolde en soms ver daarbuiten, gaat het niet alleen over het Oldambt.

Walters: "Zorgvuldige aandacht heb ik besteed aan de bronvermelding. De voetnoten bevatten tevens honderden citaten van getuigen, zowel daders als slachtoffers. Deel II biedt voorts een overzicht van de zeer gefaseerde wegvoering van de Joden uit Winschoten. Tot nog toe was dit nergens uitgewerkt en gepubliceerd. Om dit overzicht te kunnen maken, werden mij de benodigde gegevens verstrekt door de heer Guido Abuys en andere medewerkers van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork - al een project op zich."

Kernvraag in de boeken

Kernvraag in de boeken is: hoe kon het gebeuren dat iemand als Van den Hof, die vóór de oorlog bekend stond als een vakman met een goed karakter, zich tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gemanifesteerd als een virulente Jodenhater en fel bestrijder van het verzet. "In de slotbeschouwing van deel II heb ik gepoogd factoren te benoemen die mogelijk of zeer waarschijnlijk hebben bijgedragen aan zijn steeds verdergaande collaboratie"besluit Walters.

Over de auteur

Foppe Walters (66) groeide op in Winschoten en werkte bijna 40 jaar als psychiatrisch verpleegkundige in Zuidlaren. In zijn vrije tijd hield hij zich veel bezig met klassieke talen, waaronder Hebreeuws. Ook de Joodse godsdienst als wortel van het christendom had zijn interesse. Na zijn vervroegde pensionering ontstond ruimte om zich te verdiepen in de Joodse geschiedenis van Winschoten. Meerdere keren las hij in de bestaande literatuur over Van den Hof, die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog als
politiechef met overgave inzette om de Joden uit het Oldambt te verwijderen en die het verzet vurig bestreed. Omdat Walters in de literatuur maar weinig bijzonderheden over Van den Hof aantrof, was hij geprikkeld om meer over deze collaborateur te ontdekken.

Deel II van Politiecommissaris Van den Hof en het Scholtenhuis is verkrijgbaar bij Nieborg/BRUNA, Torenstraat 4 in Winschoten en kost 19 euro. Ook zijn nog een paar exemplaren van deel I beschikbaar.

Meer over deel 1 op https://hetstreekblad.nl/artikel/1098805/de-schrik-van-winschoten-een-foute-politieman-in-oorlogstijd.html.