Inge van Calkar uit Groningen maakt vrijheidsliedje ter ere van oprichter verzetskrant Noorderlicht

POPgroningen heeft woensdag het vijfde zogeheten vrijheidsliedje gepresenteerd. Het betreft het nummer ‘Noorderlicht’ van zangeres Inge van Calkar uit Groningen.

Het nummer Noorderlicht vertelt het verhaal van Kornelis Baas uit Oude Pekela, getrouwd met Martha en vader van twee kinderen. Om te waarschuwen voor de gevaren van de nazi’s richtte hij met een paar vrienden een verzetsgroep op. Samen verspreidden zij een krant: Noorderlicht.

Baas, lid van de toen illegale Communistische Partij van Nederland, werd al snel opgepakt en overleefde het niet. Hij kwam op 22 maart 1943 om in Flossenbürg.

Ter ere van Kornelis Baas

‘Het verhaal van Kornelis Baas sprak me aan, omdat het zo ongelofelijke dapper is in het ondergronds verzet te gaan en een krant te verspreiden’, licht Inge van Calkar in een persbericht toe.

‘Het verhaal van Kornelis is ook treurig. Hij wordt snel opgepakt en vermoord, en na de oorlog worden communisten ook nog eens met de nek aangekeken. Nabestaanden van communisten hebben geen recht op een uitkering. Dit nummer is ter ere van Kornelis Baas, het verzet en het Noorderlicht.’

Noorderlicht is het vijfde in een serie van zeven vrijheidsliedjes die Groninger acts maakten in het kader van 75 jaar vrijheid. Voor elk liedje werd een verhaal over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Groningen als inspiratiebron gebruikt.

De vrijheidsliedjes worden in aanloop naar 5 mei uitgeserveerd via de kanalen van POPGroningen, de popkoepel van de provincie Groningen. Bert Hadders, Swinder, Wat Aans! en Them Dirty Dimes gingen Inge van Calkar voor.