CBS: Bijna 900 winkels minder in 2020 (In Westerwolde, Pekela en Oldambt daling van meer dan 4 procent)

Het aantal fysieke winkels in Nederland is vorig jaar gedaald met 900. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS. Het aantal winkels in lectuur en schrijfwaren daalde het sterkst, het aantal winkels in computers en software nam het hardst toe.

Deze afname ligt, volgens het CBS, in lijn met de gemiddelde daling sinds 2010, zodat een duidelijke invloed van de coronacrisis vooralsnog niet zichtbaar is. Sinds 2010 nam het aantal fysieke winkels af met 13.540, een daling van bijna 14 procent. De daling van het aantal fysieke winkels staat in schril contrast met de forse toename van het aantal webwinkels. Sinds 2010 verviervoudigde het aantal webwinkels bijna.

In de gemeente Oldambt nam het aantal fysieke winkels vorig jaar af met 3,3 procent, in Pekela met 4,4 procent en in Westerwolde met 4,1 procent. Stadskanaal (+1,5 en Veendam (+ 0,7) deden het goed.

Handel in non-food producten

In 2020 nam vooral het aantal fysieke winkels in de handel in non-food producten af (-1,3 procent), terwijl het aantal winkels in voeding ongeveer gelijk bleef. Het aantal winkels in lectuur en schrijfwaren is met bijna 5 procent het sterkst afgenomen in 2020. Het aantal boekenwinkels nam met bijna 2,5 procent af. Daarnaast daalde onder meer het aantal kleding- en schoenwinkels, het aantal groentewinkels en ook het aantal winkels in audio- en video-opnamen nam relatief sterk af.

In sommige delen van de detailhandel groeide het aantal vestigingen wel. Het aantal winkels in computers en software groeide het hardst, met 2,5 procent. Ook waren er in 2020 meer warenhuizen (+ 2,2 procent), winkels in overige voedingsmiddelen (+ 1,5 procent) en winkels in brood, banket en zoetwaren (+ 1,5 procent). Het aantal supermarkten bleef ongeveer gelijk.

Winkeldichtheid

Op 1 januari 2021 was in 61 procent van de Nederlandse gemeenten de winkeldichtheid lager dan een jaar eerder. Van alle Nederlandse gemeenten daalde de winkeldichtheid in Hendrik-Ido-Ambacht met ruim 13 procent het meest. Daarentegen waren er ook gemeenten waar de winkeldichtheid toenam. De grootste stijging vond plaats in Grave, waar de winkeldichtheid met 12 procent toenam van 4,0 winkels naar 4,5 winkels per duizend inwoners.

In de gemeente Oldambt zijn 5,4 winkels op 1000 inwoners, in Pekela 3,5, in Westerwolde 3,6 en in Veendam 4,9. Ook hiet doet stadskanaal het het beste met 6,3 winkels op iedere 1000 inwoners.