Fitnessparcours voor bewoners van Verpleegcentrum De Tjamme

Verpleegcentrum De Tjamme in Beerta is een fitnessparcours voor ouderen rijker. Het parcours bestaat uit drie roestvrijstalen toestellen.

De afdeling Activiteitenbegeleiding wilde graag iets doen aan het meer bewegen van de inwoners van het verpleegcentrum. Vooral in deze tijd van corona, blijkt maar weer hoe belangrijk vrijheid van bewegen is. Maandenlang hebben veel ouderen niet veel mogelijkheid gehad om zich lichamelijk te bewegen in hun directe omgeving. Het doel van deze toestellen in de belevenistuin, is het bewegen te stimuleren en voor veel bewoners juist te bevorderen.

Ook speelt het sociaal aspect mee: ontmoetingen in de tuin en samen iets ondernemen. Het bewegen en beleven is dan ook meegenomen in de toekomstvisie van de Activiteitenbegeleiding in De Tjamme.

De toestellen uit de seniorenserie zijn speciaal ontworpen door een revalidatiearts en een fysiotherapeut  om de soepelheid van gewrichten, de spierkracht, het evenwicht en het lopen te stimuleren, te handhaven en te verbeteren. Het gebruik is laagdrempelig en gemakkelijk. De toestellen zijn geschikt voor mensen in een rolstoel.

De aanschaf is mogelijk gemaakt, dankzij fondsenwerving, crowdfunding en giften van Nationaal Ouderenfonds/Voordeouderen.nl, RCOAK, Fonds Eemsmond, R.C. Maagdenhuis, Burgerinitiatief gemeente Oldambt, giften van familie en personeel/crowdfundingactie online en een bijdrage van Vriendenstichting De Tjamme.