Monument voor omgekomen Engelse piloten in Smeerling onthuld

Het monument voor de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen Engelse piloot David Alistair Sparrow en navigator Victor Gordon Brown is dinsdagmiddag in Smeerling onthuld.

De twee mannen kwamen in de nacht van 20 april in 1943 om het leven bij een verkenningsvlucht. De Engelsen vlogen in de buurt van het Duitse Aschendorf toen ze ontdekt werden door zoeklichten en met luchtafweergeschut beschoten werden. Hun vliegtuig, de Mosquito, raakt dusdanig beschadigd dat het vlam vatte.

Begraven

Sparrow wist het vliegtuig nog enige tijd in de lucht te houden, maar stortte uiteindelijk neer in Smeerling. Een van de motoren van het vliegtuig dreunde met zo’n klap in de grond dat er tot vandaag de dag een gat in de grond zichtbaar is. De twee soldaten zijn de dag na het ongeval begraven op de algemene begraafplaats in het dorp Onstwedde.

Het monument toont een beschadigde vliegtuigvleugel en 2 propellers. Het symboliseert de neergestorte Mosquito en de 2 bemanningsleden. Stichting Smeerling-Metbroek nam het initiatief voor dit monument.