Toch Bevrijdingsfestival Oldambt, maar dan online

Omdat er ook dit jaar, net als in 2020, geen fysiek Bevrijdingsfestival Oldambt in het Maintebos in Winschoten mag worden georganiseerd vanwege de coronaperikelen heeft de organisatie besloten een online programma aan te bieden. Dit in samenwerking met RTV GO! en Cultuurhuis De Klinker. De opening wordt verricht door burgemeester Cora-Yfke Sikkema van de gemeente Oldambt en Amber Dekker (blazer).

Toneelvereniging Vita Nova komt met een sprookje, opgenomen in het Stadspark van Winschoten, F2 Dance Company uit Winschoten danst in De Wilgenborg in Blauwestad, en er zijn een aantal reportages, zoals de Vuurtonsessie, (met jongeren van het jongerencentrum ‘t Spoor), de veteranen en het Oorlogsmuseum Stek in Midwolda.

Verder is met De Verhalen van Groningen een kunstproject met jongeren en kunstenaar Stefan de Keijser gemaakt met als uitgangspunt dominee Bastiaan Jan Ader, verzetsheld uit Nieuw Beerta, die  zeker 300 joden uit de klauwen van de nazi's redde, en zelfs plannen had om met een legertje van 200 verzetsmensen en een stoomtrein Kamp Westerbork te bevrijden.

Czeslawa Kwoka

Daarnaast hebben dichters en kunstenaars, onder leiding van Rob Rosendahl, een indrukwekkende herinneringsproject gemaakt over het joodse meisje Czeslawa Kwoka, die op 18 februari 1943, op 14-jarige leeftijd, is vermoord in Auschwitz…

Het geheel wordt muzikaal omlijst door Elise Koning, een 16-jarig muzikaal talent uit Winschoten, de Oldambtster troubadour Roelof van der Velde en rockband The Heep. 

Het online programma is op  5 mei, aanvang 19.00 uur, is te zien op RTV GO! én op de Facebookpagina van Bevrijdingsfestival Oldambt: https://www.facebook.com/BevrijdingsFestivalOldambt.