'Het is een mooi jubileumboek geworden. Ik ben heel erg tevreden'

STADSKANAAL De voetbalclub SPW bestaat 75 jaar. Het feest is vanwege de corona crisis uitgesteld, maar het bestuur van de zondag derdeklasser heeft wel groen licht gegeven voor de presentatie van het jubileumboek dat door oud-voorzitter en voormalig onderwijzer Jan (Harm) Willems is samengesteld.

De eerste exemplaren zijn 21 april - precies 75 jaar na de oprichting van de vereniging - op de middenstip van het hoofdveld aangeboden aan de auteur van het jubileumboek en aan de drie oudste leden van SPW: Jan Eefting, Frits Spreen en Harm Hofstra. Ook Mike Hiddema - hij is het jongste lid van de vereniging - kreeg een exemplaar mee naar huis.

200 pagina’s en 700 foto’s

Het jubileumboek 'Voetbal en meer in Noord' telt meer dan 200 pagina's en 700 foto's. Jan Willems heeft in de afgelopen 3,5 jaar veel tijd en energie gestoken in het samenstellen van het boek waarin de geschiedenis van SPW uitvoerig wordt beschreven.

Willems - hij zat na het lezen van de ochtendkrant dagelijks enkele uren achter de computer in zijn werkkamer – is meer dan tevreden over het eindresultaat. "Het boek beschrijft de (sportieve) ups en downs van de club, er komen veel vrijwilligers en leden aan het woord en tevens wordt de goede samenwerking beschreven met andere verenigingen en instellingen in Stadskanaal-Noord. Zoals bijvoorbeeld de ijsvereniging en de basisschool. Daarom is ook gekozen voor de titel 'Voetbal en meer in Noord'.

Feest der herkenning

Ook leuk om te vermelden is dat in het boek teksten van liedjes zijn afgedrukt. Zoals het clublied en een lied uit een revue. Die zijn te beluisteren op de website van SPW. Ik hoop dat veel mensen met plezier het boek gaan lezen. Het is een feest der herkenning."

Mede door een financiële bijdrage van tientallen ondernemers die de club een warm hart toedragen, kostte een boek slechts 10 euro in de voorinschrijving.

Nog 100 boeken te koop

"Er zijn nog zo'n honderd boeken te koop", weet Willems. "Een exemplaar kost nu 12,50 euro. Ik verwacht dat als we straks het jubileum kunnen vieren, de laatste boeken aan de man worden gebracht."

Paul Abrahams