Wim Romijn - Sara, het laatste boerenpaard van Midden-Limburg

Kunstschilder, illustrator en auteur Wim Romijn uit Vriescheloo plaatst de komende weken tekeningen of schilderijen op de website van het Streekblad. Woensdag wordt de tekening of het schilderij in de papieren krant afgedrukt. Romijn noemt de rubriek 'Dieren gedragen zich als mensen'. Vandaag de veertiende: Sara, het laatste boerenpaard van Midden-Limburg.

Zodra Sara de bellen van het haam hoort, draaft ze naar het weidehek. Met een schommelende derrière stapt ze opgetuigd vanaf de dorpsboerderij naar het buitengebied; bij iedere stap zijn de heldere klanken van de bellen te horen. Uit zichzelf stopt ze bij een akker met aspergebedden, haar werkterrein. Zij zal het werk doen waar ze voor is opgeleid, zonder te murmureren of verzet te bieden. Gewoon aan de slag gaan, geen poespas. Met een planet (smal type ploeg) worden de looppaden tussen de bedden geploegd. De gaten in de bedden, die ontstaan bij het steken van de asperges, kunnen met de losse grond worden opgevuld. 

Het boerengezin is voor de veldwerkzaamheden afhankelijk van de inzet van Sara. Naburige boeren maken eveneens gebruik van haar kracht en werklust wanneer hun aspergeveldjes geploegd of jonge aspergeplanten aangeaard moeten worden. 

Wanneer zij acte de présence geeft, is er geen microfonist die ten overstaan van publiek haar naam scandeert. Na het veldwerk geen applaus voor haar prestatie. De kans dat ooit een sponsornaam aan haar naam wordt toegevoegd, is uitgesloten.