Een digitale bloem leggen bij het Joods monument in Scheemda

Vanwege de coronapandemie is er in Scheemda, net als vorig jaar, op 4 mei geen herdenking in de Scheemder kerk anno 1515. Ook is er geen stille omgang. Wel brengt burgemeester Cora-Yfke Sikkema van de gemeente Oldambt die dag een bezoek aan Scheemda waar zij bloemen zal plaatsen bij het Joods monument. Mensen die dit willen kunnen een digitale bloem bij dit monument leggen.

Van de korte plechtigheid worden opnames gemaakt door RTV GO!, die op 4 mei zullen worden uitgezonden vanaf 19.40 uur vóór de live-toespraak van de burgemeester bij het herdenkingsmonument in Winschoten.

Zwerfkei met davidster

Het Joods monument in Scheemda is een zwerfkei waarop een davidster is aangebracht. De steen is geplaatst op een ondergrond van keien. Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan alle Joodse dorpsgenoten die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. In 1943 kwamen 22 personen uit Scheemda in concentratiekampen om het leven. Het waren de Scheemder Joodse families Bamberg, Hart en Van Geuns. Het Joods monumenta is geplaatst op de plek waar vóór de oorlog de winkel met woning van de Joodse sigarenhandelaar Van Geuns heeft gestaan.

Digitale bloem

De gemeente Oldambt legt ook bloemen op de zerken van de oorlogsslachtoffers die begraven liggen op de begraafplaats aan de Hoflaan in Scheemda. Op https://www.4en5mei.nl/oorlogsmonumenten/bloemen-leggen kan men zelf bij dit monument een digitale bloem leggen. Er kan gekozen worden uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd wordt de bloem op deze pagina zichtbaar. (De bloem is pas te zien bij herlading van de pagina). 

Uiteraard kan men op 4 mei op enig moment ook echte bloemen leggen bij het Joods monument in Scheemda.