Groningen viert Koningsdag 2021 vooral virtueel - maar kan er ook op uit te voet, per fiets, auto of... paard

Corona zet ook dit jaar de domper op Koningsdag. Het feest wordt dinsdag vooral virtueel gevierd in stad en provincie Groningen.

Niet slempen en hossen met Koningsnacht, niet slenteren en snuisteren op de Oranjevrijmarkt, zelfs spijkerpoepen en ander traditioneel oud-Hollandsch vermaak is dinsdag taboe. In Groningen zien de meeste Oranjeverenigingen en -comités dit jaar af van festiviteiten. Of ze zoeken coronaproof alternatieven: online, per auto of fiets of gewoon thuis.

Viering dit jaar vooral landelijk en digitaal

In de meeste Groningse steden en dorpen houden de organisatoren het dit jaar bij het programma dat de Koninklijke Bond van Oranje Verenigingen heeft opgezet. Traditioneel mag vanaf zonsopgang de driekleur met oranje wimpel uitgestoken en vanaf 9.30 uur spelen beiaards in klokkentorens door heel Nederland liedjes rond het centrale thema van Koningsdag 2021: ‘saamhorigheid’.

Kort voor tienen worden overal in het land de klokken geluid, direct gevolgd door een nationale aubade. De Oranjebond roept iedereen vanaf 10.00 uur het Wilhelmus thuis mee te zingen: in de voordeur, vanaf balkon of in de tuin. Voor kinderen gaan daarna op veel plaatsen de speeltuinen open en ook scoutinggroepen organiseren activiteiten.

Ook lintjesregen daalt vooral virtueel neer

De lintjesregen daalt dit jaar vooral virtueel neer: de bond roept alle burgemeesters op om ingezetenen die ze traditioneel de dag voor Koningsdag onderscheiden, op de dinsdag online in het zonnetje te zetten via de website van hun gemeente. Digitaal is ook de traditionele afsluiting, met een Nationale Toost vanaf 16.45 uur, in een programma vanuit Paleis Soestdijk dat zowel online als op tv is te volgen bij Omroep Max.

Voor zover in Groningen nog aanvullende activiteiten op poten zijn gezet, gaan die ook veelal online. In de stad pakt bijvoorbeeld de Oranjevereniging Groningen uit met ‘Rondje Koroningsdag’, een film die wordt gepresenteerd door Arno van der Heyden en Janine Abbring.

Stad pakt uit met videofelicitaties Bekende Groningers

Bekende Groningers als burgemeester Koen Schuiling en cabaretier Bert Visscher feliciteren daarin de koning. De video is vanaf 12.00 uur te zien op de site oranjegroningen.nl en ook Oog TV zendt hem uit.

De mensenmassa die in de stad traditioneel afkomt op de vrijmarkt, is dit jaar taboe. Ook zelfstandig spullen verkopen op de stoep is niet toegestaan, waarschuwt de Oranjevereniging. Wie toch wil handelen, of de zolder wil opruimen, is aangewezen op internet, bijvoorbeeld bij de Kika-vrijmarkt op Marktplaats.nl of regionaal bij RTV Noord op Facebook.

Coronaproof puzzelen te voet, per fiets, auto of... paard

De enige niet-digitale activiteiten die voor dinsdag zijn georganiseerd zijn puzzeltochten. Veilig te voet of per fiets op anderhalve meter van elkaar, of met de auto in de eigen familie-’bubbel’. Zo is er in Baflo een wandel-puzzeltocht en in Noord- en Zuidwolde houdt de Oranjevereniging ze alledrie tegelijk: een Autopuzzeltocht, een Fotopuzzelwandeltocht en een fietstocht. Het kan zelfs te paard: in Onstwedde organiseert manege de Driesporen een Oranje Boven-rit voor ruiters.