Supermaan te zien op Koningsdag (Voor het eerst sinds 1909)

Op Koningsdag is in Nederland een supermaan te zien. Volgens Weeronline is het voor het eerst sinds 1909 dat dit op een koninklijke feestdag gebeurt.

Een supermaan komt ongeveer vier opeenvolgende maanden per jaar voor. Dat de volle maan niet altijd even groot is, komt doordat de afstand tussen de maan en de aarde niet altijd hetzelfde is. Dat is het gevolg van de eivormige baan die de maan om de aarde aflegt. Tijdens een supermaan staat de maan ongeveer 27.000 kilometer dichter bij de aarde dan gemiddeld.

De verwachting is dat de supermaan dinsdag goed te zien is. De kans op opklaringen is volgens Weeronline groot. Mogelijk trekken ook sluierwolken over het land en dat levert nog een ander bijzonder fenomeen op: een superkoningsmaanhalo. Dat is een kring om de superkoningsmaan.

Supermaan komt dinsdag om 21.40 uur op
De supermaan komt dinsdag om 21.40 uur op en is in het zuidoosten te zien. Tijdens de opkomst is de supermaan het mooist, wanneer de volle maan laag aan de hemel staat. Daarvoor is het niet nodig om vlak voor de avondklok naar buiten te gaan om de maan te zien, want de supermaan is gewoon vanuit huis zichtbaar. Het is ook iets wat veel mensen nooit meer zullen meemaken, want de eerstvolgende ‘superkoningsmaan’ is pas in 2127, aldus het weerbureau.