Twee Koninklijke Onderscheidingen in Westerwolde: Cor Kosmeier en Bob Snieders

Cor Kosmeier (77) uit Bourtange en Bob Schnieders (81) uit Ter Apelkanaal zijn maandag benoemd tot Lid in de Orde van OranjeNassau. Beide hebben zich op bijzondere wijze als vrijwilliger voor de samenleving ingezet. Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde reikte de lintjes op gepaste afstand persoonlijk uit.

Kosmeier is een molenaar in hart en nieren. Een groot deel van zijn leven heeft hij zich ingezet voor molens, een belangrijk stuk cultureel erfgoed. Hij was 22 jaar lang vrijwillig molenaar van molen De Korenschoof in Noordlaren. Het behoud en de veiligheid van molens en het doorgeven van zijn vakmanschap hadden altijd zijn bijzondere aandacht. Op dit moment is de heer Kosmeier betrokken bij het weer draaibaar maken van de Veldkamps Meuln in Bellingwolde.

Snieders zet zich al meer dan een halve eeuw als vrijwilliger in. Hij was medeoprichter en voorzitter van de Scheidsrechtervereniging Hondsrug Zuidoost-Drenthe. Als secretaris van de Uitvaartvereniging Sint Joseph Zandberg voerde hij diverse vernieuwingen door, zoals het aanstellen van vrouwelijke dragers en een boekje met uitvaartwensen. Van 2003-2012 was de heer Schnieders bestuurslid van de Federatie voor Begrafenisinstellingen zonder Winstoogmerk (FKB). Sinds 2009 is hij, eerst als voorzitter en nu als vrijwilliger, actief bij de parochie Heilig Kruis locatie Zandberg. Schnieders is onder andere betrokken geweest bij de fusie van vijf parochies tot één grote fusieparochie.