Gemeente Oldambt richt een volkstuinvereniging op en wil voedseltuinen aanleggen waar bewoners lokaal voedsel kunnen produceren

Om het maatschappelijke effect van de volkstuinen die gemeente Oldambt rijk is te vergroten, wil de gemeente het beheer ervan uitbesteden aan een volkstuinvereniging en twee voedseltuinen aanleggen.

Voedseltuinen zijn plekken waar groente en fruit worden verbouwd met respect voor de natuur, zegt Wethouder Jurrie Nieboer. ,,Een professionele tuinder bepaalt samen met bewoners uit de omgeving wat er wordt verbouwd en beheert de voedseltuin. Bewoners die dat willen, mogen meehelpen. De oogst is bedoeld voor de buurtbewoners. Een prachtig initiatief op het gebied van samenwerken en lokaal voedsel produceren”.

Elk dorp en elke stad zijn eigen voedseltuin

Het aanleggen van voedseltuinen is een idee van de nog op te richten Stichting Groninger Voedseltuinen. Deze stichting wil dat in 2040 elk dorp en elke stad in Groningen zijn eigen voedseltuin heeft.

Vanuit het programma Toukomst van Nationaal Programma Groningen is een bedrag van 400.000 euro gereserveerd voor het uitvoeren van dit project. Eind juni krijgt de stichting te horen of het project door kan gaan, want dan neemt de provincie een definitief besluit. Nieboer: ,,Het idee is om in Oldambt te starten met twee voedseltuinen. Daarvoor heeft de stichting vier plekken op het oog: de volkstuinen aan de Oosterstraat in Scheemda, de Molenhorn in Nieuwolda, de Hoofdstraat in Beerta en de Europaweg in Bad Nieuweschans”.

Groter maatschappelijk effect

De nog op te richten volkstuinvereniging in Oldambt wordt beheerder van tien tuinen in de gemeente, waaronder de twee voedseltuinen. Nieboer: ,,Door het beheer van de volkstuinen uit te besteden hopen we dat het gebruik ervan toeneemt en dat het maatschappelijke effect van de tuinen groter wordt. We kunnen er namelijk veel meer uit halen dan er nu in zit”.