Refia Doevendans - Aangewaaid (Zuivering)

Refia Doevendans, dichteres, schrijfster, cultureel antropoloog en pottenbakster uit Finsterwolde, probeert dingen die zij om haar heen ziet en die om haar heen gebeuren, in een paar dichtregels te vangen. Dit keer: Zuivering.

De doorgegeven zeep; door hoeveel mensen is de uitdeler wel niet stilletjes bedankt? Opluchting brengt het stukje dat geurt naar bitterzoete amandel. 

Het Sonderkommando brengt hoop op overleven en de zeep het idee dat de aangekomenen de smerigheid van de afschuwelijke reis kunnen vergeten.  

Maar de zeep wordt telkens ongebruikt verzameld, geteld en opnieuw aan een mensenlading gegeven terwijl hun voorgangers verworden tot een immens abstract getal.  

Er is, eenmaal op het eindpunt aangekomen, geen ontsnappen aan; zelfs het Sonderkommando zou na drie maanden zeep uitdelen opgaan in rook verdampte doodskreten.  

Jarenlang komt niemand om de slachtoffers uit het vernietigingskamp te bevrijden. Enkele daders zijn berecht maar velen zijn ongemerkt in de maatschappij verdwenen. Optisch schone mensen, maar de smerigheid is onuitwisbaar aan hun handen blijven kleven.