'Avondklok had geen enkel effect op ziekenhuisopnames' (Nog geen conclusies over dragen mondkapjes)

De invoering van de avondklok, die aanvankelijk twee weken maar uiteindelijk drie maanden zou duren, heeft geen enkel effect gehad op het aantal Covid-patiënten dat in de ziekenhuizen moesten worden opgenomen. Dat concludeert Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Hij deed zijn uitspraak woensdagavond in de talkshow Beau op RTL 4.

"Bij de invoering van de avondklok was de berekening dat het 10 procent zou verminderen. Als je kijkt naar het beloop van de ziekenhuisopnames in de tijd, zagen we zowel bij de invoering als bij het opschuiven geen enkel effect", aldus Kuipers.

Kuipers, die de avondklok een essentieel 'ongecontroleerd experiment' noemt, zegt dat er wat gedaan moest worden vanwege de opkomst van de Briste variant van het virus.

De LNAZ-voorzitter pleitte daarom in januari zelf voor de invoering van de avondklok, vanwege de stijgende besmettingscijfers.

Mondkapjes

Of het dragen van mondkapjes wel enig effect heeft gesorteerd kan nog niet worden geconcludeerd. Het dragen van mondkapjes in ‘publieke binnenruimten’ is per 1 december vorig jaar verplicht gesteld. Op 1 december werden 4038 mensen positief getest, nu bijna 5 maanden is het weekgemiddelde bijna twee keer zo hoog (7895 over zeven dagen).