Het blijft stil op de windhondenrenbaan van PWRC ('maar in de rest van Nederland niet')

De leden van de Pekelder Windhonden Ren Club (PWRC) rest momenteel niets anders dan met hun trouwe viervoeters een ommetje te maken in bijvoorbeeld een bos of een park. Op de baan aan de Zaaiweg kunnen ze voorlopig nog niet terecht. Ook niet voor onderlinge trainingen. En dat terwijl elders in Nederland veel renbanen wel open zijn.

Dat zegt althans Frency Heidekamp, commissaris van PWRC. Windhondenrennen zou vallen onder de categorie 'hobby' en niet onder 'sport'. "Vandaar dat we nog niet met de honden terecht kunnen op de eigen baan." Wedstrijden zijn sowieso verboden, zo stelt ze.

Vader Wubbe, (wedstrijd)secretaris, beaamt de woorden van zijn dochter. "We staan als vereniging bij de Kamer van Koophandel niet ingeschreven als sportclub, waardoor we ook geen subsidies krijgen en niet onder de zogenoemde TASO-regeling vallen."

De TASO-regeling is bedoeld voor amateursportorganisaties die ten minste 10 procent omzetverlies hebben gehad in het vierde kwartaal van 2020  en financiële schade hebben geleden van ten minste 1500 euro.

"In totaal hebben we vorig jaar ruim drie maanden kunnen trainen. In juli mochten we weer open en in oktober ging alles weer dicht. In die periode kon er op een verantwoorde manier getraind worden", zegt Wubbe. "We lieten per keer een paar leden toe. Een groepje om bijvoorbeeld negen uur, en vervolgens een groepje tien minuten later. Per keer stonden er maar een paar mensen op de baan."

"Daarbij ging het doorgaans op drie personen met hun honden", gaat Frency verder, "een zogenoemde draaier, die in een ruimte naast de baan zit, een starter en een haasverzorger, plus drie honden en hun baasjes."

Vulpes Vulpes

Even verderop, in Nieuwe Pekela, bij schietvereniging Vulpes Vulpes gelden andere regels, zo legt voorzitter Johan Knol uit. Daar kan wel 'gewoon' worden gesport. "Dat wil zeggen, we zijn half open en half dicht", klinkt het cryptisch. "Het kleiduivenschieten in de buitenlucht mag wel, het binnen schieten met pistool of geweer mag niet. Dat heeft er mee te maken dat kleiduivenschieten een Olympische sport is. Daarvoor gelden dus andere regels."

"Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor tennis", gaat Knol verder, "ook dat mag, want tennis is eveneens een Olympische sport."

Veiligheid voorop

Ondanks het feit dat Wubbe Heidekamp ervan overtuigd is dat trainen op de renbaan in Oude Pekela op een veilige manier kan, begrijpt hij ook de keuze van de gemeente Pekela. "In Pekela is de besmettingsgraad relatief gezien hoog, zoals burgemeester Jaap Kuin een paar weken geleden al aangaf op de website van de gemeente. Veiligheid staat voorop, want ik weet uit mijn naaste omgeving dat sommigen behoorlijk ziek kunnen worden als ze besmet zijn met het virus. Maar desondanks voelt het onrechtvaardig als één groep zijn of haar hobby c.q. sport wel mag uitvoeren en de andere niet."

Omgaan met de regels

Voorzitter Toon Jansen van De Greyhound Club, de rasvereniging voor de Greyhound en de Magyar Agár, begrijpt de frustratie. "Het is net hoe de gemeenten met de regels omgaan. In bepaalde gemeenten wordt blijkbaar een oogje toegeknepen en mogen er wel trainingen worden gegeven door de leden, in andere gemeenten is men strenger. Ook al vallen de gemeenten onder dezelfde Veiligheidsregio."

De gemeente Pekela was niet voor commentaar bereikbaar.