Wim Romijn - Poldersensatie

Kunstschilder, illustrator en auteur Wim Romijn uit Vriescheloo plaatst de komende weken tekeningen of schilderijen op de website van het Streekblad. Woensdag wordt de tekening of het schilderij in de papieren krant afgedrukt. Romijn noemt de rubriek 'Dieren gedragen zich als mensen'. Vandaag de vijftiende: Poldersensatie.

Niet enkel Nederlandse koeienrassen, zoals de Lakenvelder en de Groninger blaarkop, zijn in Oost-Groningen ingezet om het landschap (in het bijzonder natuurweiden) te onderhouden. In de omgeving van Smeerling en Weende zijn grote kudden zoogkoeien van het Franse Charolais-ras te zien. Zoogkoeien worden niet voor de melkproductie gehouden, de vaarzen en melkkoeien worden gemolken door hun kalf. 

De Charolais-stier stond aanvankelijk schuin voor de liggende, herkauwende koe. Toen een groot peloton wielrenners voorbij kwam, hardop en hijgend debatterend,  neuzen snuitend op de  “in de vrije natuur” manier, draaide hij zich helemaal om richting fietspad en kwam zo over de koe te staan. Ze houdt er niet van ingesloten te zijn; op de voorknieën en met gestrekte achterpoten haar kont omhoog brengend, staat ze op en begint te grazen.