UMCG waarschuwt voor drankspel onder jongeren: Dopje-dopje

Het UMCG heeft de afgelopen week al meerdere bierdoppen uit de slokdarm en magen van jongeren verwijderd. Het resultaat van een nieuw bierspel dat onder jongeren aan populariteit wint: Dopje-dopje.

Bij dit drankspel is het de bedoeling een bierdop in een glas bier van de tegenspeler te gooien. Als de bierdop in het glas komt moet iemand dit glas opdrinken. Het gevaar van dit spel is dat naast het bier ook de bierdop wordt opgedronken, zo laat het UMCH op Instagram weten.

Het inslikken van bierdoppen is levensgevaarlijk, zo wordt gesteld. de dop kan namelijk vast komen te zitten in de slokdarm of de maag. Aangezien de doppen groot en scherp zijn kan dit schade veroorzaken aan het weefsel van de slokdarm en de maag.

Als iemand een bierdop heeft ingeslikt, wordt die eruit gehaald met een gastroscoop. "We gaan met deze scoop richting de dop en proberen deze te pakken met een netje of een lis. Als we hem vast hebben dan trekken we deze via de mond er weer uit. We zorgen dat het weefsel beschermd wordt bij het uittrekken door middel van een kapje", zo laat het UMCG weten.