'Verdere versoepelingen voorlopig van de baan' (Coronacijfers laten dit niet toe)

De versoepelingen van de coronaregels per 11 mei zijn van de baan. Dat meldt NU.nl. Het kabinet vindt het aantal opnames van coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's nu nog te hoog, laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten. Dat betekent onder meer dat pretparken, dierentuinen en sportscholen langer gesloten blijven. De eerstvolgende datum dat de versoepelingen kunnen ingaan is mogelijk 18 mei.

Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) en de afdelingen Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) lieten al weten verdere versoepelingen van de coronamaatregelen niet verantwoord te vinden als de druk in de ziekenhuizen zo hoog blijft als die nu is, meldt NU.nl.

Het was aanvankelijk de bedoeling om op 11 mei accommodaties voor binnensport, zoals sportscholen te openen. Ook zou men weer naar plekken waar kunst en cultuur te zien is mogen en zouden de regels voor sporten in de open lucht verder worden versoepeld.

De derde stap zou op 26 mei zijn. Dan zouden vier bezoekers thuis weer welkom zijn, en zouden restaurants weer open gaan. Verder zouden evenementen, met toegangstesten, weer bezocht mogen worden.

Op 16 juni stond stap 4 op de rol (horeca open, zes bezoekers thuis en meer ruimte voor culturele instellingen) en op 7 juli stap 5 (nog meer ruimte voor restaurants, kroegen en evenementen, binnen- en buitensporten zonder beperkingen).

Daarna zou alles weer terug  naar 'het oude normaal' moeten. Hieraan werd nog geen datum gekoppeld.

Situatie in ziekenhuizen

Op dit moment is de situatie in ziekenhuizen zorgelijk. Het aantal Nederlandse Covid-patiënten dat momenteel wordt verpleegd in het ziekenhuis ligt boven de 2700; daaran liggen er rui 800 op de IC's liggen. Daarnaast worden er iedere dag ruim 300 nieuwe Covid-patiënten opgenomen in de ziekenhuizen en is het aantal besmette personen per dag in Nederland rond de 7800.