Vakantie naar de zon al geboekt? Zo staat het er momenteel voor

De Nederlandse regering adviseert Nederlanders dringend om tot zeker 15 mei niet op vakantie naar het buitenland te gaan, maar één of twee weken naar bijvoorbeeld Griekenland of Spanje begint, zeker met het huidige weer, wel te lonken. NU.nl zette de situatie in de vakantielanden, zoals het er momenteel voorstaat, op een rij.

Op dit moment geldt voor veel vakantielanden nog een oranje reisadvies. Dit houdt in dat Nederlanders die bijvoorbeeld naar Spanje, Frankrijk, Griekenland of Italië gaan bij terugkomst vijf dagen in quarantaine moeten. Rond half mei, zo wordt verwacht, zal het demossionair kabinet bekend maken tot hoe lang deze maatregel geldt.

Wie met vakantie naar België moet nu nog - bij een verblijf alanger dan 48 uren, in quarantaine.In Duitsland zijn hotels en andere toeristische accommodaties momenteel gesloten voor recreatieve overnachtingen. Nederlanders die naar Duitsland reizen, moeten een negatief testbewijs kunnen laten zien en krijgen het advies om vijf dagen in quarantaine te gaan.

Frankrijk
Vanaf 3 mei mogen EU-reizigers met een negatieve PCR-test Frankrijk weer in. De Franse overheid is van plan vanaf 9 juni gebruik te maken van een Europees coronapaspoort, waarmee de resterende reisbeperkingen komen te vervallen. Een vaccinatiebewijs of herstel van een recente besmetting is dan ook voldoende, zo meldt NU.nl. Verwacht wordt dat in Frankrijk tegen de zomer flinke versoepelingen worden doorgevoerd.

Spanje

Het streven is dat toeristen die over een coronapaspoort beschikken in juni weer mogen afreizen naar Spanje, zonder dat zij na aankomst in quarantaine hoeven. De Spaanse horeca en culturele instellingen zijn open om die toeristen te verwelkomen, maar nachtclubs zijn nog dicht. Het dragen van mondkapjes is momenteel verplicht in Spanje, zowel binnen als op straat, behalve aan het strand en bij het zwembad.

Italië
Buitenlandse toeristen moeten momenteel vijf dagen in quarantaine in Italië. Het is nog niet bekend of die maatregel komende zomer van kracht blijft. De Italiaanse overheid komt naar verwachting in mei met verdere plannen.

Griekenland
Van de populaire Europese vakantielanden is Griekenland het snelst bereid weer toeristen te ontvangen. De quarantaineplicht voor reizigers uit veel andere landen is van de baan, maar zij moeten bij aankomst wel kunnen aantonen gevaccineerd te zijn of een negatieve PCR-test kunnen laten zien. Naar verwachting zullen de meeste Griekse coronamaatregelen al rond medio mei worden opgeheven.

Turkije
De Turkse regering heeft recent een nieuwe lockdown ingevoerd, de strengste tot nu toe, vanwege een nieuwe golf van besmettingen. Turken mogen hun huis alleen uit voor boodschappen of om urgente medische zorg te ontvangen, de verkoop van alcohol is verboden en de scholen zijn dicht. Buitenlandse toeristen zijn echter vrijgesteld van de maatregelen. Zij zijn welkom in Turkije als ze een negatieve testuitslag kunnen overhandigen.