Bevrijdingsvuur arriveert na tocht van 55 kilometer in Wedde

Groningen viert en herdenkt 75+1 jaar vrijheid met een provinciaal programma, te zien op het online Bevrijdingsfestival Groningen. Tocht om De Noord geeft invulling aan het festival met de zogenoemde Bevrijdingstocht, waarbij het bevrijdingsvuur in álle dorpen van Groningen wordt ontstoken. Zaterdag arriveerde het bevrijdingsvuur in Wedde.

Meer dan 100 van de 220 deelnemende dorpen hebben het bevrijdingsvuur inmiddels ontvangen. Gea van Hemmen en Willemijn Ahlers brachten het bevrijdingsvuur na een tocht van maar liefst 55 kilometer uit Groningen. Onderweg legden ze bij het oorlogsmonument in Wedderveer een bloemetje.

De activiteit werd ondersteund door Dorpsraad Wedde. Enkele leden wachtten de dames vlak voor Wedde op, om gezamenlijk naar dorpshuis De Voortgang te wandelen, waar zowel de Nederlandse - als de Groninger vlag was gehesen. Bij het dorpshuis, met zicht op de kerk stond een vuurschaal klaar, die met het bevrijdingsvuur werd ontstoken.

Het ontsteken van het vuur is vastgelegd op video (via de telefoon). Alle video's samen worden vertoond (in een compliatie) tijdens het online bevrijdingsfestival op 5 mei, onder de noemer: Het bevrijdingsvuur brandt in heel Groningen.