Bierblikjes en ander rotzooi op het gras, plastic in het water... Karin Starke uit Winschoten besluit hier iets aan te doen

Karin Starke loopt vrijdagochtend haar ronde met haar hond bij het water naast winkelcentrum 't Rond in haar woonplaats Winschoten. Ze ziet twee eenden die van de gracht hun thuis hebben gemaakt. De eenden zwemmen tussen het afval dat het water is ingewaaid of gegooid. Haar hond loopt tussen de bierblikjes en andere rotzooi op het gras.

Veel buurtbewoners ergeren zich aan de rotzooi. Onder het mom van: 'Een beter milieu begint bij jezelf' besluit Karin echter in een bericht op social media de gemeente Oldambt te taggen met het verzoek een lange schepnet ter beschikking te stellen om de bewuste gracht op gezette tijden schoon te vissen.
 
Op maandagochtend besluit ze de gemeente ook nog te bellen over de genoemde schepnet. "De meneer aan de telefoon steunt mijn initiatief en gaat direct op zoek naar een schepnet. Yes!", klinkt het enthousiast.

"Even later loop ik met mijn hond en zie ik twee medewerkers van de groenvoorziening kijkend naar het water. Tegelijkertijd belt de aardige meneer van de gemeente mij terug om te vertellen dat het schoonmaken van de gracht nou net in de planning stond voor vandaag..."

Karin besluit eveneens de handen uit de mouwen te steken en de medewerkers van de groenvoorziening te helpen. "Mijn collega's in het oranje haalden het afval uit het water, ik raapte het op met een afvalgrijper."

En de afvalgrijper? Die mocht Karin houden voor als ze weer afval gaat ruimen.