Leeftijd van mensen dat met Covid-19 in het ziekenhuis terechtkomt nu lager dan tijdens eerste golf. Hoe zit dit?

Het verschil tussen de eerste (maart/april vorig jaar) en de tweede coronagolf (van oktober 2020 tot nu) is dat het merendeel van de coronapatiënten dat tijdens de eerste golf in het ziekenhuis moest worden opgenomen 70 jaar of ouder was, tijdens de tweede golf belandden ook meer jongeren in het ziekenhuis en zelfs op de IC. Hoe zit dit?

De coronabedden in de ziekenhuizen worden in toenemende mate bezet door mensen die niet bij een risicogroep (zwaar overgewicht, onderliggende klachten, ouderen) horen. Patiënten zijn jonger en hebben minder vaak bijkomende ziektes, blijkt uit nieuwe cijfers.

Een scenario zou kunnen zijn, zo laat OMT-lid Marion Koopmans aan het Algemeen Dagblad weten, is dat de Britse variant van het coronavirus relatief meer slachtoffers zou maken onder mensen van pakweg dertig tot vijftig jaar. Daar is echter (nog) geen harde onderbouwing voor. Een mogelijke andere verklaring is dat de vaccinatiegraad bij deze groepen nog relatief laag is. Onder oudere Nederlanders zijn juist steeds meer mensen beschermd tegen het virus - ook tegen de Britse variant, die inmiddels 95 procent van de besmettingen voor zijn rekening neemt, zo laat Koopmans in het AD weten.

Gemiddeld tussen de 63 en 64 jaar oud

Gemiddeld zijn patiënten op de verpleegafdelingen nu tussen de 63 en 64 jaar oud, vijf jaar jonger dan tijdens de afgelopen wintermaanden, blijkt uit cijfers van stichting Nice. Op de intensive care, waar de gemiddelde patiënt ongeveer 62 is, is de daling wat kleiner.

De afgelopen maanden daalde het aantal mensen met bijkomende aandoeningen dat op de ic’s terechtkomt stevig: van ongeveer 50 deze winter naar 35 procent van de patiënten nu. Een mogelijke oorzaak is dat risicogroepen voor een deel geprikt zijn. Ook kan het een rol spelen dat de gemiddelde patiënt nu wat jonger is dan voorheen, zo wordt gesteld.

Een andere opvallende ontwikkeling is dat het gemiddelde BMI (Body Mass Index) van de ic-patiënten juist wat toeneemt, van 29,3 in het najaar naar 30,4 nu. Een duidelijke verklaring daarvoor is er niet. Volgens het Voedingscentrum is 30 de ondergrens voor ernstig overgewicht.

Gevaccineeerd

Het aandeel 80-plussers dat met Covid-19 in een ziekenhuis terecht komt, is gekelderd. Het merendeel van deze groep is al gevaccineerd. Cijfers over de afgelopen maand laten zien dat het percentage positieve testen onder mensen jonger dan 30 jaar stijgt, en bij ouder juist stabiliseert of afneemt.

 

Sterftecijfers dalen

De coronasterftecijfers zijn de laatste maanden sterk gedaald, vooral door vaccinatie. Het RIVM rapporteert er gemiddeld 18 per dag, begin dit jaar waren dat er nog 100. Verwacht wordt dat deze trend zich in de ziekenhuizen gaat doorzetten, nu de mensen die er liggen jonger zijn en minder vaak een bijkomende ziekte hebben. Jongeren sterven in het ziekenhuis veel minder vaak dan ouderen. De kans om te overlijden bij een opname is voor mensen boven de 70 meer dan tien keer zo groot.