Debbie Kuiper uit Ganzedijk brengt kinderboek op de markt: 'Ook met dyslexie kun je een boek schrijven'

"Als ik vroeger op school de opdracht van meester of juf kreeg om een opstel van vijftien regels te maken over hoe bijvoorbeeld mijn weekend verlopen was, dan kwam ik tot maximaal 14,5 regels en geen woord meer. Ik had vanwege mijn dyslexie een hekel aan schrijven", vertelt Debbie Kuiper (35) uit Ganzedijk. Dat ze nu een kinderboek op de markt brengt, zullen niet velen hebben verwacht.

"Klopt", zegt Debbie, "naast het feit dat bij mij dyslexie werd geconstateerd, was ik toentertijd ook een verlegen, wat teruggetrokken meisje, niet iemand die graag op de voorgrond trad."

Een verlegen meisje met een rijke fantasie zo bleek, en doorzettingsvermogen, want uiteindelijk werd de 'vijand' - het schrijven en het lezen - een 'vriend'. Dit resulteerde een jaar geleden in het schrijven van haar eerste verhaal over hoofdpersoon Poezebeest, een tienjarig jongetje, dat geen zin had om naar school te gaan. "Mijn vriendin, waarmee ik Ontbijt Service Oldambt run, las dit verhaal en zei dat ik hier iets mee moest gaan doen. Uiteindelijk heb ik met het verhaal meegedaan aan een educatieve schrijfwedstrijd, en de eerste prijs gewonnen."

Zeven uiteenlopende verhalen

Al vrij snel beleefde Poezebeest meerdere avonturen, die tesamen het kinderboek met de titel 'Belevenissen van Poezebeest' vormen. In totaal staan er zeven uiteenlopende verhalen van Poezebeest in het boek. Zo raakt hij tijdens een schoolreisje naar de dierentuin zijn juf kwijt, omdat hij persé naar de giraffen wil. Ook helpt hij boer Gijs een dagje op de boerderij en ziet hij hoe de koeien in een draaimolen gaan. "De onderwerpen bedenk ik zelf", zegt Debbie, "daarnaast vang ik hier en daar wat verhalen op die mijn twee kinderen vertellen, en maak daar weer een eigen verhaal van."

Debbie hoopt uiteraard dat 'Belevenissen van Poezebeest' een succes wordt. "Om mensen die vroeger aan mij twijfelden te bewijzen dat een verlegen meisje met dyslexie wel iets kan en om mensen die ook dyslexie hebben te laten zien dat je desondanks best een boek kunt schrijven."

Plannen voor deel twee

En, in het geval van de inwoonster van Ganzedijk, op niet al te lange termijn meerdere boeken, want plannen voor deel twee van Poezebeest zijn al in de maak. Verder is Debbie bezig met het schrijven van een 'volwassen boek' over haarzelf.

Tot slot, Poezebeest is een knuffeldier, die onder meer de cover van het boek siert. Zelf gefabriceerd? "Nou nee, mijn schoonmoeder is lid van een hobbyclub en een mede-lid heeft Poezebeest gemaakt. Ik ben niet zo'n knutselaar. Als ik iets dergelijks zou moeten maken, dan was het iets geworden met een paar lagen dubbelzijdig plakband en klitteband, ha, ha."

Boek bestellen

'Belevenissen van Poezebeest' is onder meer te koop via de Facebookpagina https://www.facebook.com/avonturenvanpoezebeest en via Boekscout: https://www.boekscout.nl/shop2/boek.php?bid=11746&fbclid=IwAR2eSuz27Tgd1-DGmrfetSFaCdbitmtvAXHpcKnKmEbZYFzN41zPwf7pusc. Het boek kost 16,99 euro