Siep&Co op zoek naar vrijwilligers

Siep&Co in de gemeente Pekela wil binnenkort weer beginnen met haar activiteiten. Door ziekte, verhuizing en oplopende leeftijden is de groep vrijwilligers van de stichting de afgelopen tijd echter behoorlijk kleiner geworden. Wie ook houdt van klussen kan zich melden.

Siep&Co, gevestigd in de hallen van het hennepverwerkend bedrijf Hempflax in Oude Pekela, houdt zich bezig met het opknappen van oude machines, oude motoren en andere voorwerpen die in verband kunnen worden gebracht met de vroegere fabrieken die in Pekela hebben gedraaid. Vooral die bedrijven die stro verwerkten tot strokarton, de sigaren- en de metaalindustrie, de scheepsbouw en de touwslagerijen.

De groep vrijwilligers, die woonachtig is in of rond Pekela, houdt zich vooral bezig met sleutelen, timmeren, lassen, schilderen, elektriciteit, loodgieterswerk en bijvoorbeeld installeren. Het weer aan de praat krijgen van niet meer of half werkende oude motoren van machines plus de opbouw ervan is een van hun werkzaamheden. De klussers hebben inmiddels flink wat machines, voertuigen en andere zaken gerepareerd, hersteld en of gebouwd. Een greep: een oude Engelse Lister machine hersteld en als voertuig gereed gemaakt; een oude tractor weer als nieuw gerestaureerd, van twee oude heftrucks een nieuwe en goed functionerend hefvoertuig gemaakt; twee stoommachines compleet gereviseerd die daarna zijn gaan draaien op perslucht; een Stork-dieselmotor weer operationeel gemaakt; twee werkplaatsen met opslagruimte gecreëerd; een nieuwe kantine met alles erop en eraan getimmerd; met de schooljeugd van Oude Pekela een plaggenhut gebouwd.

Diverse ferme klussen

Op de agenda van de vrijwilligers staan nog diverse ferme klussen waaronder het creëren van een timmerwerkplaats, het inrichten van een herstelruimte voor elektrische apparatuur, het repareren van een strokarton-proefbaan en de installatie van een carillon dat door de gemeente Pekela is geschonken.

Siep&Co is sinds zijn meerjarig bestaan tevens op cultureel gebied behoorlijk actief geweest. Zo werd de muzikale Tv-serie Petticoat er deels opgenomen, werden er beurzen, demonstraties. exposities en congressen georganiseerd, werden er jubilea gevierd en werd er gelegenheid gegeven voor muziek- en toneeluitvoeringen. Zodra de samenleving van corona is verlost zal ook Siep&Co de draad van activiteiten weer oppakken

De gebouwen van Siep&Co aan de plaatselijke H. Westerstraat zijn elke maandag- en woensdagmiddag van 13.00 tot 17.00 geopend. Op aanvraag maar ook spontaan worden rondleidingen verzorgd. De vrijwilligers van Siep&Co zijn er op dezelfde dagen en tijdstippen actief. Personen die interesse hebben, worden uitgenodigd om op genoemde tijden een kijkje te komen nemen. Eventueel kunnen ze zich ter plekke aanmelden als nieuwe medewerker.