Ruim een miljard euro door het afvoerputje - commentaar

Het kort geding dat ID&T namens dertig organisaties van festivals en evenementen aanspant tegen de overheid dient vrijdag. De organisatoren vragen aan de rechter alsnog toestemming om publieksevenementen die voldoen aan de Fieldlab-voorwaarden te mogen houden. De uitkomst laat zich raden: Dit kunnen ze vergeten.

Als reden zal waarschijnlijk worden aangevoerd dat het kabinet geen andere keuze had dan in te grijpen door de explosieve stijging van het aantal personen dat positief is getest, nadat horecaondernemingen de poorten mochten openen. En de stijging was - zoals bekend - enorm: van enkele honderden per dag naar vele duizenden.

Wie echter goed naar de cijfers kijkt ziet dat met name tieners en jongvolwassenen besmet zijn geraakt, 76 procent van het totaal. Bovendien is maar liefst 94 procent van de positieve gevallen niet (84 procent) of nog niet volledig gevaccineerd.

In de laatst gehouden persconferentie verdedigenden premier Rutte en minister De Jonge de maatregelen door te stellen dat het virus 'door de generaties heengaat' en dat 'kwetsbaren' moeten worden beschermd. Bovendien zouden ook jongeren ernstig ziek kunnen worden. Verder werd aangevoerd dat er nog legio mensen zijn die zich niet hebben laten vaccineren, hoewel ze de kans hebben gehad. Daarnaast zouden gevaccineerden ook allesbehalve veilig zijn voor het virus.

Dit lijkt me nu niet bepaald een aanmoediging om een prik te laten zetten. Bovendien is het een vrijbrief om eindeloos door te gaan met de coronabeperkingen, omdat er altijd mensen zijn met een kwakkelende gezondheid. En ook zijn er altijd mensen die om wat voor reden dan ook niet gevaccineerd willen worden.

Aangevoerd wordt dat de ziekenhuis- en IC-opnames - nu historisch laag - binnenkort fors zullen stijgen, maar dat zijn slechts aannames, want de versoepelingen gingen op 26 juni - toch alweer bijna drie weken geleden - in. Normaliter zou de eerste groep 'stappers' allang met gierende sirenes naar het ziekenhuis zou zijn gebracht. De quarantainetijd is namelijk niet voor niets verkort tot 10 dagen.

Dat er een streep is gezet door de festivals en grote evenementen om verdere verspreiding tegen te gaan is enerzijds begrijpelijk, anderzijds ondoordacht. De doorsnee horecazaken en discotheken worden bijvoorbeeld over één kam geschoren met festivals, onder het mom van: Als het zwemt, loopt en kwaakt als een eend, dan is het een eend. En dat is een misvatting. Sterker nog, dat is zelfs een grove belediging voor de festivalbranche in Nederland, die ook internationaal hoog aangeschreven staat. De reguliere horeca en de festivalbranche zijn namelijk twee totaal verschillende werelden.

In veel horecazaken - de goeden niet te na gesproken - is amper gecontroleerd of bezoekers negatief waren, met alle gevolgen vandien. Festivals als Lowlands, Zwarte Cross, PinkPop, maar ook - dichter bij huis - Grasnapolsky worden echter gerund door professionals, met jarenlange ervaring. Genoemde professionals weten hoe een grootschalig evenement veilig georganiseerd kan worden. Daar zie ik dat niet zo snel gebeuren.

Bovendien is er ooit bijna 1,1 miljard euro uitgetrokken voor Fieldlab events om er achter te komen hoe evenementen veilig op poten zouden kunnen worden gezet. De resultaten waren bemoedigend: amper besmettingen. Is dit weggegooid geld geweest, en had het net zo goed direct in het afvoerputje kunnen worden gegooid? Ben bang van wel.

Een 'Sorry', het modewoord van 2021, lijkt me dan ook op z'n plaats.