Doopjurken in Vestingmuseum Oudeschans

Het Vestingmuseum in Oudeschans opende vrijdag weer haar deuren met een expositie van schilderijen van doopjurken, gemaakt door cursisten van kunstenares Yvonne Struys.

Er is door de cursisten Hannie Loor, Tineke Raap, Martine Rijnveld, Marrie Versluis en Henny Wiltjer gewerkt volgens een oude techniek: licht op een donkere ondergrond waardoor de geschilderde witte doopjurken bijna transparant lijken te zijn.

De doop is een ritueel die in veel religies voorkomt, ook in het christendom. De betekenis en uitvoering van de doop is aan variatie onderhevig. De eerste christenen werden als volwassene volledig in water ondergedompeld. Pas in de twaalfde eeuw werden kinderen gedoopt, waarbij de pasgeborenen met water werden besprenkeld. Middeleeuwse baby’s werden naakt ten doop gehouden. Vanaf de zeventiende eeuw droegen baby’s gekleurde doopkleding. In de negentiende eeuw kwamen witte doopjurken in de mode, steeds uitbundiger versierd en vaak gemaakt van de trouwjurk van de moeder.

Het Vestingmuseum aan de Molenweg 6 in Oudeschans is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur.