Beelden van Marit Otto te zien in Galerie Waarkunst

Galerie Waarkunst in ‘t Waar toont tot 8 oktober werk en beelden van Marit Otto. Haar installatie Remains of Today, bestaande uit 192 kleine werken, aangevuld met schilderijen uit de series Brave New World en Metropolieten.

Otto is in 1970 geboren in Hoorn en werkt sinds 1994 als beeldend kunstenaar. Als multidisciplinaire kunstenaar vormt de mens in vorm en gedrag een centrale rol in haar werk. Hoewel haar werk esthetisch is om te zien schuilt er vaak een soort onbehagen in. Schurende esthetiek. Deze tweeledigheid of dubbelheid is ook een terugkerend gegeven. 

Remains of Today
In 2018 startte Marit Otto met het project Remains of Today; kleine kunstwerken vormen een grote installatie van inmiddels 192 communicerende kunstwerken. De individuele kunstwerken met tekst noemde ze ‘verbals‘ en de kunstwerken met ongedefinieerde gevonden voorwerpen ‘UFO’s‘ (Unidentified Found Objects’). 

Het begon een beetje als een gimmick maar na een tijdje werd het een steeds serieuzer platform om consumentisme en de wegwerp cultuur aan de kaak te stellen. Marit: “Het resultaat is voor de kijker om te beoordelen. Voor mij is het een spiegel van ons dagelijks leven, daarom ook de titel: Remains Of Today.”

Metropolieten
De serie Metropolieten gaat over de urbane bewoner die losgezongen is van zijn betonnen omgeving of is er helemaal mee samengevallen. Hij geeft gehoor aan zijn eigen natuur en breekt met de natuur en natuurwetten. Terwijl zijn verlangen naar de oer natuur nooit afneemt moet hij dealen met zijn betonnen jungle. Als gevangene van wetmatigheden en conventies tast hij/zij de grenzen van zijn vrijheden af.

“Ik zie ons, mensen soms als gevangene van wetmatigheden en conventies waarbinnen we moeten functioneren. De wereld wordt almaar complexer en het verlangen naar helderheid en eenvoud en vrijheid groeit alleen maar.”

Brave New World
Brave new world is de titel van deze reeks. De titel is ontleent aan een dystopische science fiction roman van Aldous Huxley (1932). Aldous gaf 75 jaar geleden een blik op een ‘schijnbaar’ perfect georganiseerde maar ook angstaanjagende perfecte wereld. Dit wereld beeld en angst visioen is ondanks de eventuele gedateerdheid nog altijd actueel of moet ik zeggen actueler dan toen.

Meer informatie

Meer informatie op https://www.facebook.com/Waarkunst.