Mogen niet-gevaccineerden binnenkort worden uitgesloten? - commentaar

Malta was het eerste Europese land dat niet-gevaccineerde bezoekers de toegang weigerde. Deze radicale stap van het eilandstaatje in de Middellandse Zee ging de Europese Commissie te ver en er werd dan ook meteen om opheldering gevraagd. Aanvullende maatregelen nemen om de coronapandemie in te dammen mag, maar deze moeten proportioneel en niet-discriminerend zijn, zo stelt Brussel.

Kernvraag is dus of het daadwerkelijk verlicht stellen om een coronavaccin te nemen buitenproportioneel en discriminerend is. Willem Engel, oprichter en bestuurder van Stichting Viruswaarheid, een Nederlandse actiegroep die het coronabeleid van de Nederlandse overheid bekritiseert, vindt van wel. Artikel 1 van de Grondwetstaat waarin staat dat discriminatie verboden is, zou met deze drastische maatregel met voeten worden getreden. 

Volgens de Amerikaanse president Biden is de maatregel van Malta juist niet in strijd met de grondrechten van de mens. Eerst voerde hij strengere coronaregels in voor overheidspersoneel dat niet is gevaccineerd. Zo moeten zij worden verplicht een mondkapje te dragen, afstand te houden en daarnaast moeten ze zich wekelijks laten testen. Inmiddels gaat Biden een stap verder. Ook hij wil niet-gevaccineerden de toegang tot het land weigeren.

Demissionair minister-president Mark Rutte wilde desgevraagd nog niet over de mogelijkheid om de bewegingsruimte voor niet-gevaccineerden in te perken nadenken, maar dat hij dit weldra wel zal doen (of al heeft gedaan) mag duidelijk zijn. En uit een rondvraag van het nieuws- en actualiteitenprogramma EenVandaag blijkt dat Rutte, mocht ook Nederland die stap zetten, op steun kan rekenen van de meerderheid van de bevolking. 

Grondwet

Is het besluit te rechtvaardigen om niet-gevaccineerden buiten de maatschappij te plaatsen? Op grond van - weer - de Grondwet is verplicht stellen van vaccinatie in Nederland niet mogelijk. Artikel 11 meldt namelijk dat elke burger het recht heeft zelf te bepalen wat er met zijn lichaam gebeurt. Dat is overigens anders in de verhouding tussen werkgever en werknemer. Een werkgever heeft bijvoorbeeld een vergaande zorgplicht voor een gezonde werkomgeving. 

Als wordt gekeken naar het aantal niet-gevaccineerde COVID-patiënten dat momenteel in de ziekenhuizen ligt, is er ook iets voor te zeggen om niet-gevaccineerden juist wel buiten de maatschappij te plaatsen. Driekwart van de COVID-patiënten dat nu wordt verpleegd is immers niet of niet volledig gevaccineerd, terwijl nog eens 9 procent een prik van het wondermiddel van Janssen bleek ingespoten te hebben gekregen. Verder heeft 5 procent een slecht afweersysteem, en de overige patiënten liggen vanwege besmettingsgevaar op de COVID-afdeling. Op grond van deze cijfers mag worden geconcludeerd dat vaccineren dus wel degelijk helpt.

Heikel punt

Niet-gevaccineerden buiten sluiten blijft evenwel een heikel punt. Zo doorgaan lijkt evenwel ook geen optie. Feit is namelijk dat 'we' na anderhalf jaar aanmodderen nog amper een steek verder zijn gekomen. En als 'we' zo door gaan zijn over vijf jaar de theaters nog half leeg, en komen Mick Jagger en Keith Richards met een looprek het podium op om op het tuinfeest van Johnny en Anita te spelen. Grote festivals kunnen ze wel op hun buik schrijven.

Ging het in plaats van COVID-19 nu maar om een groepje mensen dat weigert hun kind in te enten tegen mazelen. Dan konden we die groep buitensluiten, hen uitmaken voor Godsdienstwaanzinnigen en verder gaan met ons leven.

Arjan Brondijk