'Dat er geen souvenirwinkel in Oudeschans was, is toch wel een beetje gek'

Het vestingdorpje Oudeschans, dat tijdens de 80-jarige oorlog in 1593 door graaf Willem Lodewijk van Nassau is aangelegd, trekt het hele jaar door behoorlijk wat toeristen. Een souvenirtje kopen als aandenken aan het bezoek, was er niet bij. En dat is toch wel een beetje gek, om de woorden van Petra Fens te gebruiken. Samen met haar partner Ruud Bouwmeester bracht ze daar verandering in.

In hun woning aan de Voorstraat 28 zijn de twee daarom souvenir- en cadeauwinkeltje De Zoefenier begonnen met onder meer sleutelhangers, pennen, pepermuntdoosjes,
petjes en ansichtkaarten, artikelen die door Petra zijn gemaakt.

Petra en Ruud wonen nu bijna twee jaar in Oudeschans; ze verhuisden van Zeewolde naar het Noorden des lands, omdat Ruud werk kreeg aangeboden als docent techniek in de stad Groningen. Petra was in de voormalige woonplaats werkzaam als fotograaf. "Toen bekend werd dat Ruud aan de slag kon in Groningen zijn we op zoek gegaan naar een woning in een dorp. Het stadsleven hadden we beiden wel gezien. Uiteindelijk kwam het huis in Oudeschans op ons pad."

Wennen aan de nieuwe omgeving hoefden de twee niet. "Nee, ik ben niet bepaald honkvast. Als het huis en de omgeving prettig voelen, dan ben ik allang blij. Ik voel me snel op mijn gemak en hoef niet per se in een bepaald dorp of in een bepaalde streek te wonen", zegt Petra, die na de verhuizing haar eigen fotostudio is begonnen.

Eerst een slagerij, later een fietsenwinkel

In het pand aan de Voorstraat 28 waren al eerder winkels gevestigd. Eerst een slagerij, later een fietsenwinkel. "We liepen al een tijdje met het idee rond om een souvenir- en cadeauwinkeltje te beginnen, en na een gesprek met de kleindochter van de toenmalige eigenaar van de fietsenwinkel kwam alles in een stroomversnelling terecht. "Zij vertelde precies hoe de winkel er uit had gezien, en dat heeft ons echt getriggerd om de stap te zetten. We hadden na dat gesprek beiden zoiets van 'Nu doen we het'."

"Daarbij komt dat we zo nu en dan van toeristen de vraag kregen of er ergens een souvenir te koop was in Oudeschans. Het antwoord was dan 'nee'. Dit geeft dus wel aan dat er behoefte is aan een dergelijke winkel."

Winkelbestemming

Omdat er op de panden aan de Voorstraat in Oudeschans al een winkelbestemming zit, en het een inpandige zaak betreft, hoefde er geen vergunning te worden aangevraagd. Desondanks kostte het veel tijd en geld om het geheel in te richten. "Gelukkig hoefden we niet te verbouwen, aan het woongedeelte verandert niet, en met het gedeelte dat nu de winkel is - dit gedeelte deed dienst als computerkamer - deden we toch vrij weinig. Toch komt er veel op je af als je een winkel begint", verzucht Petra, die aangeeft al veel positieve reacties te hebben gehad van dorpsgenoten en bezoekers. 

De Zoefenier, dat recht tegenover restaurant De Piekenier is gevestigd ('Op een A-locatie'), is in de weekenden geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op https://www.facebook.com/winkeldezoefenier. Zie ook: www.petrafens.nl.