SP Oldambt wil van de burger weten of de Winschoter schaapskudde moet blijven

SP Oldambt staat zaterdag 14 augustus in het centrum van Winschoten. Dit keer om met bezoekers in gesprek te gaan over de Winschoter schaapskudde. Moet de schaapskudde blijven of niet?

Zo’n tien jaar geleden stelde de SP in de gemeenteraad voor om een deel van het groenonderhoud in de gemeente Oldambt door schaapskuddes te laten doen. Achterliggende gedachte was dat dit goedkoper is, beter voor het milieu en ook nog eens een publiekstrekker is.

Volgens de SP doen de bijna alles etende dieren op de wat grotere groenstroken prima werk en zorgen ze voor schone grond en grotere biodiversiteit. Ook het publiek was zichtbaar ingenomen, aldus de socialisten.

Bezuinigingen

Juni vorig jaar werd bekend dat de gemeente Oldambt geconfronteerd werd met financiële tegenvallers, met name in het sociaal domein. Dat blijkt uit de Jaarrekening 2019 en de eerste Bestuursrapportage 2020. Het tekort loopt volgens de nieuwste cijfers op met 0,4 miljoen euro structureel per jaar. In de Kadernota 2021-2024 worden bezuinigingen voorgesteld tot een bedrag van 1,1 miljoen euro.

Een van de bezuinigingen is om het contract van de schaapskudde per 31 december 2022 te beëindigen. Dit zou 105.000 euro schelen. Daartegenover staat, zo is berekend, dat in 2023 moet worden geïnvesteerd in een tractor, grasmaaiers en extra personeelsinzet. Dit wordt geschat op structureel 70.000 per jaar.

SP Oldambt stelt echter dat onderhoud met machines duurder is. Daarnaast  zou de aantrekkelijkheid van de gemeente anemen. Een bezuiniging die eerder meer gaat kosten dan oplevert, zo zegt de partij.

Mening

Wie zijn mening wil geven of het wel of niet blijven van de schaapskudde kan dit op 14 augustus tussen 11.00 en 15.00 uur doen bij de stand van de SP op de hoek van het Israëlplein en de Venne. daar kan ook een petitie worden getekend voor behoud van de kudde.