Een nat pak voor een goochelende politieman | Hans Banus blikt terug (42)

In de jaren 80 en 90 werd vooral in de vakantie een beroep gedaan op de goochelaar Romaïni. In het dagelijks leven politieman, maar in zijn vrije tijd was hij goochelaar. En dat tot groot vermaak ven alle kinderen.

En dat de goochelaar overal voor in was blijkt uit deze foto, gemaakt in het zwembad de Wieke. Ik denk in overleg werd de goochelaar op de beweegbare bodem gezet met veel kinderen om hem heen. Tijdens het goochelen liet de technische man, ik denk Johan, de bodem langzaam zakken. Tot de goochelaar tot zijn middel in het water stond in zijn zwart goochelpak. Het duifje in zijn pak is net niet nat geworden.

Hetzelfde heb ik in Veendam gefotografeerd, toen wethouder Batting het zwembad van Veendam opende. Tijdens zijn speech lieten ze ook de bodem zakken. Alleen de pers was op de hoogte van zijn openingsact. De gasten schrokken eerst en konden er natuurlijk later erg om lachen.

In het water met z’n allen

Ik hield er altijd van dat de hoofdpersoon zo dicht mogelijk bij het publiek stond of zat. Daarom vond ik dit altijd een mooie plaat. En dan ook nog in het water met z’n allen. Zo heb ik ook een busreis meegemaakt naar Oostenrijk. Dat was om een Knoalster bus in de bergen van Oostenrijk te fotograferen. Een mooie opdracht.

Maar wat erg mooi was dat in de bus een goochelaar mee reisde. Tijdens de heenreis werden al trucjes gedaan voor de passagiers., maar ook in het hotel. Aan een ronde tafel zaten zes lokale bergbewoners. Bert, onze Knoalster goochelaar, nam plaats tussen de mannen en ik ernaast. Als hij iets weg toverde, kregen wij tweeën een glas bier.

Muntje

Het begon met een muntje, die ik op mijn schoot kreeg geworpen, even later wat groters: het peper en zout stel. Het ging tot een stenen bierpul toe. Mijn schoot lag vol met spullen en de Oostenrijkers begrepen er niets van. En wij maar gratis bier drinken.

Romaïni goochelt nog steeds denk ik, voor jong en oud. Als je vraagt of hij tot zijn middel in het water wil gaan staan goochelen: hij is er niet te beroerd voor. Lachen!