Gemeente Oldambt wil roomser zijn dan de paus - commentaar

Het Stadspark blijft, afgezien van enkele tientallen wandelaars, over ruim een week leeg. De gemeente Oldambt heeft, zoals bekend, namelijk in al haar wijsheid besloten Middeleeuws Winschoten & Fantasy Festival de nek om te draaien. Met een meer flexibelere houding van het gemeentebestuur was dit besluit niet genomen.

Ja, het demissionair kabinet - we zijn al sinds half maart bestuurloos, iets van gemerkt? - heeft aangegeven dat festivals maar 750 toeschouwers mogen herbergen, maar is Middeleeuws Winschoten een festival in de breedste zin van het woord? Kan en mag het worden vergeleken met bijvoorbeeld Lowlands en Dutch Valley waar het publiek normaliter opeengepropt staat te luisteren naar de grootste baggermuziek? 

De Wünkers en Nieboeren van deze wereld vinden van wel. Hun collega's in bijvoorbeeld het college van Emmen denken daar totaal anders over. Vandaar ook dat een vergelijkbaar evenement in het Drentse land, Fable & Fantasy, gewoon door kon gaan. 

Als argument werd aangevoerd dat Fable & Fantasy geen 24-uursfestival is, en dat er door de bezoekers niet wordt overnacht op het terrein waar het evenement plaatsvond, de voormalige dierentuin, thans omgedoopt in het Rensenpark. Bovendien, zo werd gesteld, is het terrein 12 hectare groot. Wel stelde het Emmer college één voorwaarde: alle bezoekers moesten een vaccinatiebewijs tonen, of ze moesten getest worden om te gaan genieten van de ridders, monniken, Kelten en Germanen.

Ook Middeleeuws Winschoten is uiteraard een zogenoemde doorstroomlocatie (nota bene in de buitenlucht), waardoor er andere regels gelden. Hoewel Zweep c.s. tijdens voorgaande edities amper uit de kosten kwamen, hadden ze waarschijnlijk met tweederde van de toeschouwerscapaciteit - de regel als het een doorstroomlocatie betreft - uit de voeten gekund. Met de gestelde 750 bezoekers niet.

Zweep was ook bereid om vóór de twee podia op het terrein zitjes te maken en wat strobalen neer te leggen, zodat de aanwezigen - in voorgaande edities kijken op piekmomenten pakweg 150 bezoekers naar de optredende bands, de rest van de bezoekers loopt rond in het immense park - 'gedwongen' werden te gaan zitten.

Het gemeentebestuur bleef echter onvermurwbaar, en veegde alle argumenten van tafel. Roomser dan de paus. Een gemiste kans.

Of het evenement volgend jaar weer in het Stadspark wordt gehouden, is zeer de vraag. Wellicht dat Zweep uit moet wijken naar een meer flexibelere gemeente, want - ik vertel u niets nieuws - volgend jaar zomer is Covid-19 ook nog niet verdwenen.

Gelukkig voor de Winschoters rest er nog één cultureel evenement waar naar uitgekeken kan worden: Waterbei. Hutjemutje kijken naar de meest curieuze acts, die van cultuurhuis De Klinker naar het Marktplein paraderen. 

Arjan Brondijk