Verdeel en heers - column

Divide et imper, ofwel Verdeel en heers. Deze frase afkomstig uit de Griekse Oudheid dateert al van ver vóór Christus. De uitspraak wordt toegeschreven aan Philippus II van Macedonië, de vader van Alexander de Grote. Het creëren een gezamenlijke vijand is ook al zo oud als de weg naar Rome. Dit keer zijn lieden die weigeren het coronavaccin te nemen de klos.

In Nederland, zo leert de persconferentie van demissionair-premier Mark Rutte en zijn inmiddels bebaarde partner in crime Hugo de Jonge, is het moment niet ver weg dat de niet-gevaccineerde medemens met zachte hand naar de spreekwoordelijke brandstapel wordt geleid. 

Door hen, het tuig van de richel, kunnen 'we' sowieso tot maandag 20 september nagenoeg niets. Als zij, de paria's van deze maatschappij, wel voor een prikje hadden aangeklopt bij de GGD's hadden 'we', net als in Groot-Brittannië - onze eigen Freedom Day allang kunnen vieren.

In de bewuste persconferentie werd al een tipje van de sluier opgelicht wat het schorriemorrie binnenkort te wachten staat. Gratis testen kan dit uitschot binnenkort wel vergeten. 'Er komt een moment dat we stoppen met gratis coronatesten', liet Rutte al weten. Ook zei de bewindsvoerder dat weldra alleen mensen met een coronabewijs toegang krijgen tot bijvoorbeeld horeca of theater.

De maatregelen die in de planning staan, worden genomen om dit gajes te beschermen. De kans dat de naar schatting 1,8 miljoen vaccinwiegeraars ernstig ziek worden en als gevolg hiervan in het ziekenhuis, of nog erger; op de IC's belanden, is namelijk levensgroot. In dit verband schijnt het woord 'levensgroot' zelfs misplaatst te zijn. The Grim Reaper kijkt al om het hoekje om het geteisem een beslissende tik met de zeis in de nek te geven.

Als de teugels ietwat worden losgelaten is de verwachting, zo stelt De Jonge, dat dit leidt tot 16.000 tot 22.000 ziekenhuisopnames, en 2200 tot 3400 IC-opnames. 

Dit is uiteraard complete nonsens. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, in maart/april vorig jaar, lagen er pakweg 1300 coronapatiënten op de IC's en toen waren er nog geen vaccins.

Het inboezemen van de angst heeft slechts één doel: de schuld van de coronamaatregelen volledig leggen op de schouders van het repaille. Door dit addergebroed kan er niks, nada, noppes.

Nou ja, afgezien van het Formule 1-circus op Zandvoort dan. En wie beweert dat dit te maken heeft met het feit Mark Rutte en koning Willem-Alexander boezemvrienden zijn en dat Wim-Lex' volle neef prins Bernhard jr. eigenaar is van het circuit moet zich diep schamen.

Arjan Brondijk