Rondleidingen in Scheemder kerk anno 1515 tijdens Open Monumentendag (Let op: Beheerder stelt dragen mondkapje verplicht)

Belangstellenden kunnen tijdens de Open Monumentendag, op zaterdag 11 september, de Scheemder kerk anno 1515 bewonderen. Ook het naast de kerk staande monument, de niet-religieuze middeleeuwse verdediging- en luidtoren, kan worden bezocht. Er staan onder meer rondleidingen op de rol. Men dient zich te houden aan de anderhalvemeterregel. De beheerder stelt dragen van een mondkapje verplicht.

Het voor-reformatorische orgel uit 1526 van Scheemda - verkocht aan het Rijksmuseum in Amsterdam - is rond 1874 ingeruild voor een moderner pijporgel, maar een klein deel van dit wereldberoemde orgel hangt nog steeds in de Scheemder kerk anno 1515. Het nieuwe twee klaviersorgel in de kerk, van 1874, is ondertussen als pijporgel zelf ook erkend als een monument. Dit orgel, gebouwd door de Veendammer orgelfabrikant Rudolf Meijer, kent de voor die tijd kenmerkende romantische middentonen.

Zelf concertje uitvoeren

Wie dit wil (en kan) mag tijdens de Open Monumentendag zelf een concertje uitvoeren op het orgel. Aanmelden kan via gerard.bosklopper@home.nl.

De Scheemder monumenten zijn vanaf 10.00 uur geopend voor bezichtiging. Vanaf 11.00 uur is er ieder uur een rondleiding die begint met een voorstelling in de toren van de film 'Het Mysterie van Scheemda'. De laatste rondleiding begint om 16.00 uur. Reserveren voor een rondleiding is niet nodig.

Faciliteiten zijn beperkt

De faciliteiten in de kerk en toren zijn beperkt. Er is geen toilet. De koffie, aangeboden door Jumbo Scheemda, is gratis. De gehele rondleiding met bezoek aan spannende plekken in deze monumenten is op eigen risico en alleen mogelijk voor mensen die goed ter been zijn. Voor minder mobiele mensen is er een verkorte rondleiding.