Vergeelde foto van schip in het Stadskanaal opnieuw geëxposeerd | Hans Banus blikt terug (43)

In begin 1980 kreeg ik een opdracht van de krant om een sfeerplaatje te maken van het kanaal.

Ik koos hiervoor de foto te maken vanaf de Hoofdkade met zicht op het toenmalig kantoor van de Kanaalstreek. Ik heb er waarschijnlijk nog meer gemaakt, ofschoon ik wel zuinig moest zijn met het schieten van de foto.

Astronauten naar de maan

Mijn camera was toen een zogeheten 6x6 cm camera, waar je een film in stopte waar maar 12 foto’s op konden. Net als de oude Agfa Clack. Je moest lang aan de spoelknop draaien voordat je de volgende foto kon maken. Ik gebruikte in die tijd mijn lievelingscamera, een echte Hasselblad. Zweeds fabricaat, die later door de astronauten werden meegenomen naar de maan. Ik had niet hetzelfde type, maar wel hetzelfde merk. Een echt topmerk.

Dezelfde foto heb ik later gebruikt voor deelname aan een expositie in het Refaja ziekenhuis. De foto uitvergroot op het formaat 50x60 cm in mijn doka en stevig opgeplakt op foamplaat.

In de kelder van het ziekenhuis

De foto heeft daar enige tijd gehangen en is later in de kelders van het ziekenhuis verdwenen. Een andere foto die ik in het ziekenhuis had geëxposeerd was van de Dutch Swing College Band tijdens hun optreden op de Grote Markt in Groningen.

Die foto kwam niet in de kelder terecht, maar die vond ik later terug op een rommelmarkt in de provincie. Ik heb mijn eigen foto teruggekocht voor een paar euro.

De foto van de Hoofdstraat in Stadskanaal is een totaal ander verhaal. Ik kreeg een telefoontje van iemand die de kelders van het ziekenhuis moest leegruimen en hij vond onder meer deze foto met mijn naam onderop de foto geplakt.

Als kind op het schip gewoond

Hij was zeer geïnteresseerd in deze foto, omdat hij vroeger als kind op dat schip heeft gewoond. De foto was inmiddels behoorlijk vergeeld en daarom vroeg hij om een nieuwe extra grote foto. Om er een kopie van te maken was geen optie, dus ik heb gezocht in mijn archief en vond uiteindelijk het origineel 6x6 negatief. Ik heb voor hem een prachtige nieuwe vergroting gemaakt van ruim een meter breed. De foto hangt nu in zijn nieuwe woning. Opnieuw geëxposeerd.